'Geen sprake van een staatsgreep'
03 maart 2009
De president van Guinée-Bissau, Joao Bernardo ‘Nino’ Vieira, is maandagochtend voor zijn huis doodgeschoten. Eerder had hij toegegeven opdracht te hebben gegeven voor de moord op generaal Tagme Na Waie. Er wordt gevreesd voor instabiliteit in de regio.
De presidentiële moord volgde slechts enkele uren nadat de chief of staff van het leger, die uit de gratie van de president was geraakt, was vermoord. Het buitenland vreest nu een staatsgreep die de instabiliteit in de regio opnieuw zou aanwakkeren.
Tegenover persagentschap AFP benadrukte een woordvoerder van het leger dat er geen sprake is van een staatsgreep. Het leger zal de grondwet blijven respecteren. Deze stipuleert dat de voorzitter van het parlement de president opvolgt, in geval van diens overlijden.
Guinée-Bissau is één van de armste landen ter wereld, met een verleden van staatsgrepen. In 1974 verwierf het kleine West-Afrikaanse land zijn onafhankelijkheid van Portugal. Vandaag is het land een belangrijk doorvoerland voor de cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika naar Europa.
Vergelding
In een onderhoud met de BBC-nieuwswebsite vertelde Braima Camara, verslaggever van de onafhankelijke Radio Pindiquiti, dat de president vermoord is in zijn privé-huis, niet ver van het presidentieel paleis. Camara zegt van militaire woordvoerders te hebben vernomen dat de president is vermoord door afvallige soldaten.
De moord is een vergelding voor de moord op generaal Tagme, waarvoor de president had toegegeven de opdracht te hebben gegeven. Na de aanslag werd Vieira’s huis verwoest en geplunderd door de soldaten. Zijn vrouw en kinderen werden door soldaten naar de VN-vertegenwoordiger in Bissau gebracht. Zondagavond kwam Generaal Tagme tijdens een ontploffing in het militaire hoofdkwartier om het leven.
Het is niet alleen de moord op een president of een chief of staff, het is de moord op de democratie.
Dood van de democratie
Een woordvoerder van het Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) betreurt de moordpartijen. “De dood van een president, van een chief of staff is zeer erg nieuws”, vertelde hij aan AFP. “Het is niet alleen de moord op een president of een chief of staff, het is de moord op de democratie”.
Ook voormalig kolonisator Portugal en de Afrikaanse Unie (AU) veroordeelden (pdf) de aanslag al. De AU plant nog een noodbijeenkomst om de situatie te bespreken.