“Gemeenschappen hebben sleutelrol in strijd tegen klimaatrampen”

Oplossingen voor klimaatverandering moeten vooral vanuit gemeenschappen zelf groeien. Dat is de conclusie van de zesde Aziatische Ministeriële Conferentie over de Reductie van Rampenrisico’s. Die liep gisteren (donderdag) in Bangkok af.

  • Wikipedia/Krankman (CC BY-SA 2.0) Het Oost-Aziatische rampenbeleid van de laatste 20 jaar heeft tot een duidelijke afname geleid van het aantal dodelijke slachtoffers als het gevolg van natuurrampen. Wikipedia/Krankman (CC BY-SA 2.0)

De conferentie wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met het VN-agentschap voor rampenpreventie (UNISDR). De Thaise regering was gastheer voor deze editie. Het was de laatste keer dat de verschillende betrokken actoren van de regio elkaar ontmoetten in de aanloop naar een globale top in Japan volgend jaar, die regeringen samenbrengt om plannen uit te werken voor de periode na 2015.

Model

Margareta Wahlstrom, speciaal vertegenwoordiger van UNISDR, zei bij de opening van de conferentie dat een inclusief en participatief model nodig is, dat lokale gemeenschappen en regeringsautoriteiten toelaat om samen te werken als centrale spelers bij inspanningen om het risico op rampen te reduceren.

Harjeet Singh, internationaal coördinator van een project voor de reductie van rampenrisico’s en klimaatadaptatie bij de ngo ActionAid, is het eens met die visie. “We moeten geen oplossingen ontwikkelen in vergaderzalen en conferenties zoals we dat nu doen”, zegt hij. “We moeten met de gemeenschappen zelf werken, die veel beter weten hoe ze getroffen worden. Meestal kennen zij de oplossingen die het beste werken voor hen.”

Wahlstrom maakte tijdens een persconferentie duidelijk dat Oost-Azië model staat voor de rest van de wereld, omdat het rampenbeleid van de laatste 20 jaar tot een duidelijke afname heeft geleid van het aantal dodelijke slachtoffers als het gevolg van natuurrampen.

Ze zei dat de conferentie de fundamentele vraag behandelt hoe lokale gemeenschappen, die al volop bezig zijn met klimaatmitigatie en klimaatadaptie, het gesprek kunnen aangaan met nationale beleidsmakers, zodat ze de ontwikkelingsagenda kunnen beïnvloeden.

Overstromingen

In de laatste vier jaar steeg het aantal mensen dat in de Aziatisch-Pacifische regio blootgesteld wordt aan jaarlijkse overstromingen, van 29,5 tot 63,8 miljoen. Het aantal inwoners in gebieden die gevoelig zijn voor cyclonen, groeide van 71,9 tot 120,7 miljoen. Dat blijkt uit een paper van UNISDR, ter voorbereiding van de Conferentie.

Armen en gemeenschappen met lage inkomens die in de gebieden wonen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering – bijvoorbeeld informele nederzettingen en kustgebieden – worden buitensporig hard getroffen.

In maart 2015 vindt in Japan de derde VN-Wereldconferentie over de Reductie van Rampenrisico’s plaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.