Vrouwenbesnijdenis nefast voor gezondheid en economie

Genitale verminking kost economieën jaarlijks 1,4 miljard dollar

UNICEF / Olivier Asselin (CC-BY-SA 2.0)

 

Genitale verminking brengt niet alleen mensen, maar ook economieën schade toe, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die becijferde dat de jaarlijkse kosten kunnen oplopen tot 1,4 miljard dollar.

‘Genitale verminking is niet alleen een catastrofale mensenrechtenschending die schade toebrengt aan de fysieke en mentale gezondheid van miljoenen meisjes en vrouwen’, zegt Ian Askew van de WHO. ‘Het brengt ook de economieën van landen schade toe. Er moet dringend meer geld komen om een einde te maken aan deze praktijken en het lijden dat ermee samengaat.’

Zero tolerance

Op basis van nieuwe modellen berekende de WHO dat de behandelingskosten van gezondheidsproblemen na vrouwenbesnijdenis oplopen tot 1,4 miljard dollar per jaar als alle medische problemen worden behandeld. Voor individuele landen kunnen deze kosten oplopen tot 10 procent van hun gehele jaarbudget voor gezondheidszorg, in sommige landen is dit zelfs 30 procent.

‘Er moet dringend meer geld komen om een einde te maken aan deze praktijken en het lijden dat ermee samengaat.’

Het model waarmee deze berekening wordt gemaakt is gelanceerd op de Internationale Dag voor Zero Tolerance tegen Vrouwelijke Genitale Verminking.

Infecties en trauma’s

Vrouwen en meisjes die besneden zijn, lopen ernstige gezondheids- en welzijnsrisico’s. Direct na de verminking kunnen zich infecties, bloedingen en psychologische trauma’s voordoen. Ook is er soms sprake van chronische gezondheidsproblemen die het hele leven blijven duren.

Ook lopen vrouwen die besneden zijn een groter risico op levensbedreigende complicaties tijdens een bevalling. Ze kunnen kampen met mentale problemen of chronische infecties. Ook is soms sprake van pijn en problemen bij de menstruatie, bij het plassen of bij seksueel contact.

Verbod op vrouwenbesnijdenis

Voor deze problemen is medische zorg nodig. ‘De kosten lopen op vanwege de tragische persoonlijke impact op vrouwen en meisjes. Regeringen hebben de morele verantwoordelijkheid mee te helpen een einde te maken aan deze schadelijke praktijk’, zegt Prosper Tumusiime van de WHO in Afrika. 

Sinds 1997 wordt al intensief geprobeerd een einde te maken aan vrouwenbesnijdenis, een praktijk die vooral in Afrikaanse landen nog veel voorkomt. Zesentwintig landen in Afrika en het Midden-Oosten hebben inmiddels wetgeving aangenomen waarin vrouwenbesnijdenis verboden is. Dat geldt ook voor 33 landen met omvangrijke migrantenpopulaties uit landen waar vrouwenbesnijdenis voorkomt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.