Georgië bindt strijd aan tegen huiselijk geweld

  • Gabriella Opaz (CC BY-NC-ND 2.0) Sommige experts geloven dat het geweld tegen vrouwen ook een gevolg is van de conflicten en economische problemen die de voormalige Sovjetstaat de afgelopen twintig jaar doormaakte. Gabriella Opaz (CC BY-NC-ND 2.0)

De kwestie kwam pas in de publieke aandacht toen de Georgische lerares Engels Maka Tsivtsivadze op 17 oktober dit jaar op klaarlichte dag door haar ex-man werd vermoord op een universiteitscampus in de hoofdstad Tbilisi. De vrouw kreeg al een tijd doodsbedreigingen, maar de politie gaf de dader enkel een mondelinge waarschuwing. Volgens de Georgische mensenrechtenadvocate Tamar Dekanosidze toont deze zaak aan dat de overheid er niet in slaagt om de veiligheid van haar burgers te waarborgen.

Tendens

‘De manier waarop de politie zaken klasseert, zorgt ervoor dat het moeilijk is om dit fenomeen in kaart te brengen.’

Volgens schattingen van Dekanosidze ondergingen meer dan twintig vrouwen het afgelopen jaar een gelijkaardig lot. Ze gelooft dat de politie systematisch de hulpvragen van vrouwelijke slachtoffers negeert. ‘Het aantal moorden als gevolg van huiselijk geweld heeft dit jaar een record bereikt maar de manier waarop de politie zulke zaken klasseert, zorgt ervoor dat het moeilijk is om dit fenomeen in kaart te brengen’, zegt de advocate.

Een moord waarbij een man en zijn huidige of ex-vrouw zijn betrokken, wordt bijna altijd geklasseerd als doodslag. Dekanosidze haalt het voorbeeld aan van een man die vorig jaar zijn ex-vrouw doodde met 24 kogels. Desondanks werd hij niet veroordeeld wegens moord. Door deze foute klassering krijgen daders maximaal zes tot acht jaar in plaats van zeven tot vijftien jaar.

Oplossingen

Om een halt toe te roepen aan de piek in vrouwenmishandeling heeft de Georgische overheid een ad hoc commissie in het leven geroepen die advies moet inwinnen bij mensenrechtengroeperingen en internationale organisaties. UN WOMEN, de VN-organisatie voor gendergelijkheid en één van de adviserende organisaties, gelooft dat een contactverbod voor daders in combinatie met elektronisch toezicht al veel soelaas kan bieden.

Tegelijkertijd onthult een peiling uit 2013 van UN WOMEN dat meer dan 3 op 10 Georgische mannen denkt dat geweld tegen vrouwen ‘te rechtvaardigen is als het gaat om kwesties zoals het verwaarlozen van huishoudelijke taken en dergelijke’. Volgens UN WOMEN-onderzoekster Irina Japaridze is de gelijkheid tussen man en vrouw vaak nog dode letter in de Georgische samenleving. ‘De dominante rol van een man blijft zelfs bestaan na een scheiding. Een relatiebreuk wordt vaak ervaren als een vernedering’, stelt ze.

Sommige experts geloven dat het geweld tegen vrouwen ook een gevolg is van de conflicten en economische problemen die de voormalige Sovjetstaat de afgelopen twintig jaar doormaakte.

Desondanks zal de Georgische overheid ernstige stappen moeten nemen om geweld tegen vrouwen in te dijken omdat ze het VN-verdrag tegen vrouwengeweld heeft ondertekend. De Georgische premier Irakli Gharibashvili heeft onlangs nog benadrukt dat zijn regering de kwestie niet uit de weg gaat en het probleem wil bestrijden. Het Georgische parlement zal binnenkort ook de Conventie van Istanbul bekrachtigen. Dit verdrag legt vast dat een staat kan veroordeeld worden wegens het schenden van mensenrechten als ze het geweld tegen vrouwen negeert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.