Geothermische tests in Afrika overtreffen alle verwachtingen

Nieuws

Geothermische tests in Afrika overtreffen alle verwachtingen

Joren Gettemans

12 december 2008

De ontwikkeling van geothermische energie in Oost-Afrika kan in 2009 een enorme sprong vooruit nemen. Verkennende tests in de Riftvallei overtroffen alle verwachtingen en zijn ook voor andere continenten beloftevol.

Uit verkennende tests blijkt dat de stoom in de rotsen onder Oost-Afrika een groot potentieel aan geothermische energie bevat. Dat lieten de Global Environment Facility (GEF) en het milieuprogramma van de VN (UNEP) weten op de klimaattop in Poznan, Polen. “De strijd tegen de klimaatverandering, gecombineerd met de stroomvoorziening voor twee miljard mensen die het nu nog zonder moeten stellen, is één van de centrale uitdagingen van deze generatie”, zei Achim Steiner, topman van UNEP. “Geothermische energie is volledig inheems en milieuvriendelijk en veel te lang genegeerd”.
Geothermische energie maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in de aardkorst om stroom op te wekken uit. De technologie bestaat al ongeveer een eeuw, maar het was tot voor kort een erg duur proces om de juist boorlocaties te vinden. Het project in Kenia dat door de GEF gefinancierd werd, maakte echter gebruik van gloednieuwe seismische tests en boormethoden om de locaties op te sporen. De resultaten van die nieuwe techniek overtreffen alle verwachtingen. Bij de boringen werden stoombronnen gevonden die 4 tot 5 megawatt kunnen produceren, één zelfs 8 megawatt.

Meer boringen

Het potentieel van de Riftvallei voor geothermische energie blijkt enorm. Volgens Steiner zou de vallei minstens vierduizend megawatt kunnen produceren. Maar de resultaten van de tests zijn minstens even belangrijk voor de wereldwijde ontwikkeling van geothermische energie. Volgens UNEP kunnen de nieuwe methoden een besparing opleveren van ongeveer 75 miljoen dollar voor elke installatie van ongeveer 70MW, en kunnen ze de ontwikkeling van geothermische energie op die manier niet alleen goedkoper, maar ook minder risicovol maken.