Gerucht over deal tussen Iran en Al Qaeda is "hoogst misleidend"
Gareth Porter
11 mei 2012
De bewering dat Iran en Al Qaeda een "geheime deal" hebben gesloten, zoals het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt, is misleidend, vinden voormalige functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Onderminister David S. Cohen zei vorig jaar in juli dat de terroristische organisatie van Iran fondsen en materieel mocht doorsluizen. Deze bewering is een sleutelargument geworden voor rechtse Amerikanen die een oorlog tegen Iran willen. Het was echter vooral bedoeld als propaganda om steun te winnen voor de stevige aanpak van Iran van de regering, zeggen voormalige inlichtingenmensen.
Misleidend
De beschuldiging van een geheime deal is “nooit gefundeerd op enig bewijs die de term rechtvaardigt”, zegt Paul Pillar, voormalig nationaal inlichtingenofficier voor het Midden-Oosten en Zuid-Azië. De term is “een hoogst misleidende karakterisering van de interactie tussen Iran en Al Qaeda.”
Onlangs zijn er documenten van Bin Laden vrijgegeven die laten zien dat Iran Al Qaedanooit heeft gefaciliteerd, aldus Pillar, en dat er niet eens een dergelijke overeenkomst is gesloten.
Ook volgens een andere voormalige functionaris van de inlichtingendiensten is de bewering niet geloofwaardig. Het past volgens hem precies bij het beleid van de regering-Obama om de druk op Iran op te voeren.
De controverse ontstond nadat Iran met een lid van Al Qaeda onderhandelde over de vrijlating van gevangenen. Deze gebeurtenis greep de regering aan om een connectie te leggen tussen Iran en de terroristen, vorig jaar, maar ook dit jaar nog.
Dwang
In een van de documenten uit Osama Bin Ladens verblijfplaats in Abbottabad, die deze week werd gepubliceerd door het West Point’s Counter-Terrorism Center, schrijft een leider van Al Qaeda dat Iran door bedreigingen en andere druk gedwongen is te onderhandelen over de gevangenen. Het document wijst niet op een overeenkomst, maar op dwang.
Het bureau voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen van het ministerie van Financiën wil niet reageren op de kritiek. Op vragen over het document uit Abbottabad wil een woordvoerder alleen zeggen dat het ministerie zich baseert op “een brede waaier aan informatie die veel groter is dan wat onlangs publiek is gemaakt”.
Dit is “onoprecht”, zegt Pillar. Het nieuws over de Al Qaedaman werd precies naar buiten gebracht op het moment dat de regering de druk op Iran wilde opvoeren. Ditzelfde gebeurde onder Bush, toen functionarissen deden alsof Al Qaeda vrij spel kreeg in Iran, terwijl achteraf blijkt dat ze wel wisten dat Iran in werkelijkheid juist hielp Al Qaeda onder controle te krijgen.