Geruchten overheersen Afghaanse verkiezingen

In aanloop naar de Afghaanse verkiezingen zondag spelen ook seksschandalen en persoonlijke aanvallen een rol. Niet in de kranten of op televisie, maar des te meer via sociale media.

  • Attribution-NonCommercial-NoDerivs License Asia Society/Elsa Ruiz De 71-jarige ervaren politicus Zalmai Rassoul is een van de meest geviseerde doelwitten omdat hij vrijgezel is en daarmee de aanbeveling van Mohammed schendt dat mannen moeten trouwen. Attribution-NonCommercial-NoDerivs License Asia Society/Elsa Ruiz

Roddels en geruchten zijn niets nieuws in Afghaanse verkiezingscampagnes: historici beschreven hoe begin vorige eeuw Britse agenten al kwaadaardige geruchten verspreidden tegen koning Amanullah en foto’s uitdeelden van een naakte koningin Soraya. De koning, die niet populair was door zijn moderne hervormingen, werd uiteindelijk afgezet.

Vrijgezel

Ook nu doen gelijkaardige geruchten flink de ronde, met name op sociale media die in de verstedelijkte gebieden aan een snelle opmars bezig zijn. Een van de populaire doelwitten is 71-jarige Zalmai Rassoul, een van de topkandidaten zondag. Rassoul is een ervaren politicus, maar wordt aangevallen omdat hij vrijgezel is en daarmee de aanbeveling van Mohammed schendt dat mannen moeten trouwen. Op sociale media doen onder meer grappen de ronde over de seksuele oriëntatie van Rassoul.

Veel van de kritiek op de kandidaten heeft te maken met hun vrouwen.

De campagne leidde ertoe dat de kandidaat ook in de traditionele media vragen moest beantwoorden over zijn burgerlijke staat. Tijdens een interview met Khorshid TV werd hem gevraagd of zijn status als vrijgezel zijn werk als president niet zou ondermijnen. Rassoul reageerde onbewogen dat, als hij een gezin had, hij daar tijd voor zou moeten vrijmaken, maar nu al zijn energie voor het presidentschap kon reserveren.

Ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah is een dankbaar doelwit, omdat hij er in het geheim een tweede vrouw op na zou houden. Veel van de kritiek op de kandidaten heeft te maken met hun vrouwen. Zo doen gemanipuleerde foto’s de ronde van Rula, de vrouw van kandidaat Ashraf Ghani, die van Libanese afkomst is. De foto’s tonen haar in een kerk om te suggereren dat ze zich bekeerd heeft tot het christendom, een beschuldiging die Ghani niet alleen veel stemmen, maar zelfs zijn leven zou kunnen kosten.

Afleiding

Volgens Shuja Rabbani, zoon van de overleden Afghaanse president Burhanuddin Rabbani, hebben de geruchten tot doel om de aandacht af te leiden van meer prangende problemen, zoals het veiligheidsprobleem en de werkloosheid. “Binnen de culturele context van dit land is dit een poging om de aandacht van kiezers op een negatieve manier te trekken”, zegt hij. “Maar als we gaan stemmen, zal niemand wakker liggen van iemands seksuele oriëntatie. Wel van wie ons kan helpen om de levensstandaard van onze kinderen en toekomstige generaties te verbeteren.”

Volgens Rabbani heeft een en ander te maken met de jeugd die westers opgeleid is. “Het is niet dat dit vroeger niet gebeurde, maar toen werd het niet opgeschreven en publiek gemaakt”, zegt hij. “Het heeft veel te maken met jonge journalisten die buiten Afghanistan zijn opgeleid. Ze hebben tactieken opgepikt die elders werken, maar niet in Afghanistan.”

Saad Mohseni, ceo van de groep die de invloedrijke zender Tolonews bezit, benadrukt dat zijn media moedwillig persoonlijke schandalen uit de weg gaan. “Niemand lijkt deze persoonlijke zaken te bespreken in een van de grote media”, zegt hij. “Het is wel zo dat ze op Facebook de ronde doen, maar ik twijfel eraan of ze een paar duizend personen bereiken. We bereiken 60 procent van de markt op het vlak van radio en tv, en we beschouwen het privéleven van de kandidaten precies zo: privé.”

Frans of Amerikaans?

Niet iedereen is het daarmee eens. Volgens Daoud Sultanzoy, voormalig parlementslid en een van de verkiezingskandidaten, zijn sociale media een integraal onderdeel geworden van de Afghaanse maatschappij. “De maatschappij heeft het recht om over haar politici te praten. Het is onderdeel van de rechtstaat.”

Sultanzoy is ook niet van mening dat het privéleven van politici verborgen moet blijven, tenminste niet in Afghanistan. “Als iemand praat over een kandidaat die niet getrouwd is, dan is dat een terechte vraag”, zegt hij. “Als iemand over een buitenechtelijke relatie praat, is dat ook terecht, want Afghanen zijn een traditioneel volk en onder traditionele volkeren zijn deze zaken van belang.”

Volgens Helena Malikyar, nieuwscommentator in Kaboel, zullen de schandalen niet veel invloed hebben op de stembusgang. “Ik denk dat de Afghanen uiteindelijk meer zullen reageren als Fransen dan als Amerikanen”, zegt ze. “Afghaanse journalisten hebben zich behoorlijk professioneel gedragen en persoonlijke schandalen vermeden. De meeste geruchten zijn afkomstig van Afghanen die in het buitenland leven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.