Israëlische kolonisten zijn steeds gewelddadiger tegenover Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever. Nieuwe cijfers duiden op een sterke stijging van het aantal directe aanvallen en verwoestingen van eigendom.
De recentste cijfers van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) geven een ontluisterend beeld van het geweld in de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnen steeg dit jaar met 50 procent tegenover 2010, en met 160 procent tegenover 2009. Bijna duizend Palestijnen zagen hun woonst vernietigd in 2011.
Israël keurde ook de plannen goed voor de bouw van vierduizend extra woningen in Oost-Jeruzalem. In november versnelde de regering van premier Benjamin Netanyahu ook de plannen voor tweeduizend andere woningen op de Westelijke Jordaanoever.
De levensvoorzieningen van de Palestijnse bevolking worden ook geviseerd. Bijna 10.000 bomen –voornamelijk olijfbomen– werden beschadigd of vernietigd. Deze olijfbomen vormen een belangrijke bron van levensonderhoud voor de Palestijnen.
Israël plande eerder een verplaatsing van twintig bedoeïenengemeenschappen van de Westelijke Jordaanoever naar de rand van Jeruzalem. 2300 mensen, waarvan tweederde kinderen, werden geviseerd. Dit viel al te lezen in de Britse krant The Guardian. Het zou de eerste fase worden in een Israëlisch plan dat uiteindelijk 27.000 mensen uit de Westelijke Jordaanoever dreigde te verplaatsen. De regering Netanyahu lijkt -onder druk van de internationale aandacht- dit plan echter even op te bergen.
Cultuur van straffeloosheid
Volgens OCHA werkt een ‘cultuur van straffeloosheid’ het geweld in de hand. Meer dan negentig procent van de klachten, ingediend door Palestijnen, werd niet behandeld door de Israëlische autoriteiten. ‘Ook de pogingen om illegaal gebouwde nederzettingen na afloop te legaliseren, dragen bij tot het aanhoudende geweld,’ aldus OCHA.
Het Kwartet, dat de onderhandelingen wil heropstarten, knijpt vaak een oogje toe voor Israël
De nieuwste cijfers zijn vrijgegeven door een coalitie van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Oxfam en Broederlijk Delen. In november bracht OCHA al een rapport uit over het geweld van kolonisten, dat de trend bevestigt.
Onderhandelingen in slop
De cijfers tonen aan waarom het onderhandelingsproces volledig in het slop zit. De Palestijnse autoriteiten weigeren te onderhandelen zolang Israël de uitbreiding van zijn kolonies niet stopzet. De laatste gesprekken dateren van september 2010. Deze sprongen af toen een moratorium op de uitbreiding van de kolonies verliep.
De Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland –het zogenaamde Kwartet– probeert de twee partijen aan tafel te krijgen. En dat is met of zonder voorwaarden. ‘Maar als de Palestijnen nu in onderhandelingen stappen zonder voorwaarden, verliezen ze elke politieke macht,’ zegt Bilal Benyaich, expert en auteur van het boek Europa, Israël en de Palestijnen. ‘Daarbij vertrouwen de Palestijnen de regering Netanyahu niet, als die ondanks alles verderbouwen aan hun nederzettingen.’
Volgens de directeur van Oxfam-Solidariteit Stefaan Declercq zijn de cijfers duidelijk. ‘Er is een groeiende kloof tussen de besprekingen van het Kwartet en de realiteit op het terrein. Dit zijn schendingen van het internationaal humanitair recht die Israël moet stoppen. En dat moet het Kwartet ook duidelijk maken.’
Benyaich stelt dat ‘de internationale gemeenschap duidelijk erkent dat Israël het internationale recht schendt. Maar het Kwartet zoekt naar een politieke oplossing. En knijpt daardoor heel vaak een oogje toe.’