Geweld laait weer op in Mogadishu

Nieuws

Geweld laait weer op in Mogadishu

Geweld laait weer op in Mogadishu
Geweld laait weer op in Mogadishu

Joke Droeshout

24 maart 2010

Gisteren kwamen vijf burgers om tijdens gevechten tussen de Somalische regeringstroepen en de Islamitische rebellen in Mogadishu. Sinds begin februari zijn meer dan 55.000 mensen de hoofdstad ontvlucht naar om het geweld te vermijden.

Het is niet de eerste keer dat er in Mogadishu gevochten wordt. In 1990 werd de stad door  de rebellen van UIC (Union of Islam Courts) overgenomen en sindsdien moest de bevolking het ene gevecht na het andere verdragen.
In 2006 nam een politiek-islamitische alliantie, waaronder Al-Shabab en Hizbu Islam, de streek in. In datzelfde jaar viel het Ethiopische leger binnen, om de rebellen te verdrijven en de internationaal erkende regering, die lange tijd vastzat in Kenia aan de macht te brengen.
Sinds de Ethiopische troepen vorig jaar zijn teruggetrokken, ging de situatie alleen maar achteruit. De regering kondigde maandag aan dat ze de rebellen opnieuw zou aanvallen, en daarom zijn de gevechten nu hervat. De regering heerst momenteel in zeven wijken van de zestien, terwijl Al-Shabab en Hizbu Islam over de rest van de hoofdstad heersen. De regering wil nu heel Mogadishu veroveren, hoewel ze dit al vaker geprobeerd vergeefs heeft.
Bijna de helft van de bevolking heeft ondertussen Mogadishu verlaten. De meesten vluchten naar Kenia, waar ondertussen al meer dan 570.000 vluchtelingen door de jaren heen zijn verzameld. Sinds 2007 vielen er al 21.000 doden, maar het is niet duidelijk wie gisteren de vijf burgers ombracht in het gebied Taleh. Beide partijen beweren dit gebied trouwens nu in handen te hebben.

Verzwakking

Het bewind dat Al-Shabab in de door haar gecontroleerde gebieden voert, is gecontesteerd omwille van de strnge en onbarmhartige interpretatie van de sharia. Het doel van de volgens de VS met Al-Qaeda verbonden groep is om van Somalië een islamitische staat te maken, schrijft de New York Times. De krant gelooft echter dat Al-Shabab verzwakt.
Afgelopen vrijdag werd één van hun belangrijkste leiders Sheikh Daud Ali Hasan nog vermoord. Het was echter niet duidelijk wie hem neerschoot. Het voorbije jaar zou de rebellengroep ook uit bepaalde gebieden zoals Medina en centraal Somalië zijn gejaagd door verschillende milities. Volgens de NYT zijn ze zelfs helemaal te verslaan, indien al de andere milities samen zoudenwerken. Of dat ooit zal gebeuren is echter de vraag.