Geweld ondanks strikte politiecontrole

Nieuws

Geweld ondanks strikte politiecontrole

Julio Godoy

04 juni 2007

Om gewelddadige protesten te verhinderen, heeft de Duitse politie de voorbije weken streng opgetreden tegen burgerrechtenorganisaties en anti-globaliseringsactivisten. Toch kwam het zaterdag nog tot geweld.

Sinds midden mei heeft de Duitse regering huiszoekingen georganiseerd, internetverbindingen lamgelegd, computers en gsm’s in beslag genomen en het Schengenakkoord met de voeten getreden, dat het vrij verkeer van personen over de Europese grenzen garandeert. Daarnaast is het grondwettelijk recht om te betogen nabij Heiligendamm, waar de G8-top van 6 tot 8 juni plaatsvindt, opgeheven.
Alle maatregelen bleken zaterdag een maat voor niets, toen er na de vreedzame betoging in Rostock gevechten uitbraken tussen de politie en een groep “autonome” demonstranten, extreem-linkse, anarchistische groeperingen die niet aan een burgerrechtenorganisatie gelinkt zijn. Na de rellen brak een discussie uit over wie nu verantwoordelijk was voor het geweld.
De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern wijst met een beschuldigende vinger naar die autonome demonstranten, die “het imago van een vreedzame, gelegitimeerde demonstratie, vernield hebben”.

“Onprofessioneel gedrag”

Monty Schaedel, een woordvoerder van Rostock Action Alliance, die de betoging organiseerde, zegt dat de politie “bijgedragen heeft aan de escalatie van geweld met haar onprofessionele en onhandig gedrag”. Volgens Schaedel sloeg de politie blindelings in op de betogers, zonder enig doel.
“Wanneer agenten, uitgerust met gevechtskledij, helmen en rubberen gevechtsstokken, zich in een massa begeven van 1000 demonstranten, dan kan dit als provocatie gezien worden”, meent Schaedel. Politieautoriteiten hadden de organisatoren beloofd dat er anti-escalatieteams op pad zouden zijn om dergelijke incidenten te verhinderen. “Maar tijdens de demonstraties was geen spoor te bekennen van die teams, wel integendeel. De politie leek het geweld nog te willen aanwakkeren.”
Hoewel de Duitse justitie verboden heeft om te demonstreren bij Heiligendamm, heeft de anti-globaliseringsbeweging toch protesten gepland in de buurt van de badplaats, waaronder een alternatieve top. Op 5 juni is er ook een blokkade gepland.