Geweld teistert Russische soldaten

Nieuws

Geweld teistert Russische soldaten

Kester Kenn Klomegah

06 juli 2005

Dit jaar zijn al 350 Russische soldaten omgekomen als gevolg van ongelukken, vechtpartijen, pesterijen, zelfmoorden en moorden. De nieuwe cijfers van het ministerie van Defensie choqueren de Unie van Soldatenmoeders. Die zegt dat het werkelijke aantal drie keer hoger ligt.

Onder de 347 sterfgevallen die het ministerie van Defensie deze week bekend maakte, zitten 101 zelfmoorden en acht doden als gevolg van ontgroening. Ongelukken met voertuigen zouden verantwoordelijk zijn voor 171 dodelijke slachtoffers. De rest van de onfortuinlijke soldaten werd gedood door burgers en opstandelingen.

De openbare aanklager van het leger, Alexander Savenkov, slaat alarm. In de tweede week van juni stierven maar liefst 46 soldaten als gevolg van misdaden en incidenten. Savankov is erg bezorgd over de ontgroeningpraktijken, waarbij jonge soldaten op een bijzonder gewelddadige manier verwelkomd worden door de veteranen. Het aantal inbreuken in verband met ontgroeningen stijgt met 25 procent per jaar.

De Russische Unie van Soldatenmoeders noemt de statistieken een grove onderschatting van de werkelijkheid. Volgens onze informatie - en die wordt gecheckt door externen - liggen de werkelijke aantallen drie keer hoger, zegt voorzitster Valentina Melnikova. De cijfers van het ministerie zijn onaanvaardbaar. Ze schetsen een onjuist beeld over wat er gebeurt met onze zonen. De soldatenmoeders schatten dat er vorig jaar 3000 rekruten zijn gestorven als gevolg van afranseling, zelfmoord en moord.

Het zou niet de eerste keer zijn dat het Russische leger met opgesmukte cijfers voor de dag komt. Defensieminister Sergej Ivanov kondigde vorig jaar aan dat 337 militairen stierven in 2003. Enkele weken later maakte luitenant-generaal Victor Buslovsky een cijfer bekend dat drie keer hoger lag.

De statistieken van het leger zijn volledig onbetrouwbaar. Ze hebben gewoon beslist het beste te maken van een slechte situatie, oordeelt Alexander Golts, defensie-expert en vice-hoofdredacteur van het blad ‘Jezhednevni Zhurnal’. Veel meer Russische soldaten en officieren sterven tijdens de ‘dovshchina’ (ontgroening) of omdat ze niet wapens kunnen omgaan. Zelfmoord en verkeersongelukken eisen ook een hoge tol.

Het nijpend geldgebrek bij het leger is een direct gevolg van het feit dat Rusland een troepenmacht op de been wil houden die vergelijkbaar is met die van de Sovjet-Unie, maar dan met een pak minder geld. Het Russische leger is 1,21 miljoen soldaten sterk. Daarnaast heeft het ook nog eens 876.000 burgers in dienst. Volgens defensie-experts kan de militaire begroting slechts 500.000 troepen ondersteunen.

De Russische president Poetin doet zijn best om het Defensiebudget te verhogen. De laatste zeven jaar zijn de militaire uitgaven in Rusland vervijfvoudigd. De soldij en de levensomstandigheden voor de soldaten zijn er echter niet op vooruit gegaan.

We moeten inspanningen blijven leveren om ervoor te zorgen dat het leger en de zeemacht beschikken over de nieuwste wapens en militaire uitrusting. De plannen die we daarvoor gemaakt hebben, moeten op tijd uitgevoerd worden. We hebben de middelen die nodig zijn. De financiering van Defensie is in 2005 opgetrokken met een derde, zei de Russische president onlangs. Sociale bijstand en huisvesting voor militairen komen in een tweede fase. Poetin kondigde plannen aan om twee miljard roebel (58 miljoen euro) uit te trekken voor huisvesting van militairen, maar de uitvoering daarvan is niet voor meteen. (MM/PD)