Nog altijd hebben zo’n 860 miljoen mensen geen enkele toegang tot stroom

Gezinnen met toegang tot elektriciteit krijgen minder kinderen

Russell Watkins/DFID (CC BY 2.0)

Gezinnen die toegang hebben tot stroom of gas om te koken hebben gemiddeld minder kinderen, blijkt uit onderzoek in vakblad Nature. Moderne energie emancipeert niet alleen vrouwen en meisjes, maar kan ook de groei van de wereldbevolking afremmen.

In de afgelopen decennia hebben veel meer gezinnen overal ter wereld toegang gekregen tot moderne energie. Maar nog altijd hebben zo’n 860 miljoen mensen geen enkele toegang tot stroom, en koken nog 2,6 miljard mensen op vuile energiebronnen zoals houtskool.

Dat is ook een genderprobleem, stelt nieuw onderzoek in vakblad Nature, want vooral vrouwen en meisjes dragen de gevolgen. Tijdrovende karweien zorgen ervoor dat ze niet naar school gaan en wegblijven van belangrijke informatiebronnen zoals tv of internet.

Daarnaast brengt de verbranding van hout of houtskool om te koken gezondheidsrisico’s met zich mee, ook weer vooral voor vrouwen en meisjes die in traditionele patronen meer tijd binnenshuis doorbrengen dan mannen.

Gezinsplanning

Uit de studie in Nature Sustainability, op basis van 155 verschillende gezondheidsenquêtes over een periode van 26 jaar, blijkt een duidelijke invloed van de toegang tot elektriciteit of schone kookenergie op de gezinsplanning.

‘Dit is een directe lijn tussen de overstap naar moderne energie en de demografische transitie.’

‘We ontdekten dat het overschakelen op moderne brandstoffen zoals gas of elektriciteit niet alleen de gezondheid verbetert, maar vrouwen ook verlost van de verplichting om veel kinderen te krijgen en tijdrovend huishoudelijk werk te doen, zoals brandhout halen of koken op open vuur’, zegt Camille Belmin, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

‘Dat maakt tijd vrij voor informatie en onderwijs en helpt vrouwen uiteindelijk om hun reproductieve rechten te realiseren. Dit is een directe lijn tussen de overstap naar moderne energie en de demografische transitie.’

Groei van de wereldbevolking

Volgens de wetenschappers kan betere toegang tot moderne energie zo mogelijk ook de groei van de wereldbevolking afremmen.

‘Onze studie benadrukt dat uitgebreide toegang tot moderne energie en onderwijs de demografische transitie zou versnellen. Met andere woorden: het zou kunnen zorgen dat we sneller het punt te bereiken waarop de wereldbevolking stopt met groeien, ’zegt co-auteur Roman Hoffmann, onderzoeker aan het IIASA Population and Just Societies-programma.

Dat heeft ook gevolgen voor de strijd tegen de klimaatverandering, zegt Roman. De vraag naar energie zal immers op de lange termijn lager uitvallen dan momenteel wordt aangenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.