Gezocht: 6,5 miljard euro voor strijd tegen ebola
Thalif Deen (IPS)
09 juli 2015
De Verenigde Naties (VN) organiseren vrijdag 10 juli een conferentie in het kader van de strijd tegen ebola. Naast het coördineren van reddingsplannen zoekt de internationale organisatie nog 7,2 miljard Amerikaanse dollar (6,5 miljard euro) in de strijd tegen de dodelijke ziekte.
Ebola is nog lang niet verdwenen in het westen van Afrika. Alleen al vorige week waren meer dan 27.100 mensen getroffen door de uiterst besmettelijke ziekte, voornamelijk in Guinee, Sierra Leone en Liberia. In bijna 1 op 2 gevallen leidt de ziekte tot de dood: 11.100 mensen zijn inmiddels overleden aan ebola.
Om de ziekte in de drie voorgenoemde landen te bestrijden is er volgens directeur Nicolas Douillet van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) maar liefst 9 miljard Amerikaanse dollar nodig. De internationale gemeenschap heeft al 1,8 miljard dollar toegezegd, maar er is nog een tekort van 7,2 miljard dollar (6,5 miljard euro).
Gezondheidszorg
De beperkte middelen zorgen voor een verpletterende last op de Afrikaanse gezondheidszorgsystemen.
Het geld dat deze conferentie inzamelt, zal worden gebruikt voor het versterken van de gezondheidszorg in de getroffen landen. Op een VN-vergadering in mei wees de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton op de zeer beperkte middelen die voor een “verpletterende last” zorgen op de Afrikaanse gezondheidszorgsystemen.
‘Liberia heeft bijvoorbeeld maar één huisarts per 71.000 inwoners. Ebola is in veel opzichten een ramp die door de mens is veroorzaakt’, zei Clinton.
Op dit moment is de bestaande infrastructuur overbelast, bevestigt ook Dr. Matshidiso Moeti, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Afrika. ‘De artsen en verplegers die de ebola-epidemie hebben overleefd, hebben dringend nood aan betere beschermingsmaatregelen, een hoger loon en versterkende maatregelen zoals het vernieuwen van de bestaande ziekenhuizen.’
Als er vandaag een nieuwe uitbraak van ebola plaatsvindt, zal de dodentol veel hoger zijn, waarschuwt hij.
Beloftes
Na een bezoek aan de regio in oktober 2014 benadrukt UNDP-directeur Magdy Martínez-Solimán dat ebola niet alleen een grote menselijke tol eist, maar ook de economieën van West-Afrika ontwricht. ‘Jaren van inspanningen om de regio te stabiliseren worden tenietgedaan’, zegt hij.
Of de donorlanden op de conferentie over de brug komen met geld, is nog maar de vraag. ONE, een Amerikaanse ngo die de investeringen van donorlanden opvolgt, heeft eergisteren in een paper geschreven dat het opvolgen van financiering soms onmogelijk is door de onduidelijke, inefficiënte en vooral ondoorzichtige manier van werken van zulke conferenties. ‘Als we niet weten wie wat heeft beloofd, verliezen we tijd, geld en levens’, besluit ONE-directeur Erin Hohlfelder.