Gezondheid vee en boeren loopt in Kenia gelijk

Per tien zieke dieren stijgt de kans op ziekte voor de boer of zijn familieleden met 31 procent. Dat zeggen onderzoekers die 1500 gezinnen en hun vee een jaar lang volgden in West-Kenia.

  • World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0) De onderzoekers volgden gedurende een jaar 1500 gezinnen en hun vee in tien rurale West-Keniaanse dorpen. World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)
  •  livestockcrsp (CC BY-NC-ND 2.0) Volgens de auteurs van de studie zijn volksgezondheid en dierenwelzijn op verscheidene manieren met elkaar verbonden. livestockcrsp (CC BY-NC-ND 2.0)

Als geiten, koeien of schapen in Kenia ziek zijn, wat zegt dat dan over de gezondheidstoestand van de boer?

Onderzoekers vermoedden al langer een relatie tussen de gezondheid van boeren en hun families in Afrika ten zuiden de Sahara, en de gezondheid van hun vee. Een team van dierenartsen en economen heeft de omgang van die relatie nu voor het eerst via een studie vastgesteld.

In het tijdschrift PLOS One zeggen de onderzoekers dat het onderzoek een uniek inzicht geeft op de gezondheid van de mens, door de lens van de gezondheid van hun dieren.

Sterke relatie

De onderzoekers volgden gedurende een jaar 1500 gezinnen en hun vee in tien rurale West-Keniaanse dorpen. Ze vonden een sterke relatie tussen het aantal zieken onder familieleden en ziektes en sterfgevallen in de veestapel binnen hetzelfde huishouden.

‘Deze bevindingen helpen ons in kwantitatieve termen te begrijpen hoe de gezondheid van dieren gekoppeld is aan die van hun eigenaren.’

Aan de hand van hut-tot-hutbezoeken en gegevens verkregen via mobiele telefoons,  verzamelden de wetenschappers gegevens van 6400 volwassenen en kinderen, samen met data over 8000 runderen, 2400 geiten, 1300 schapen en 18.000 kippen.

Na analyse van alle data bleek dat per tien gevallen van ziekte of dood bij een dier, de kans op menselijke ziekte in hetzelfde huishouden met 31 procent steeg.

‘Deze bevindingen helpen ons in kwantitatieve termen te begrijpen hoe de gezondheid van dieren gekoppeld is aan die van hun eigenaren’, zegt epidemioloog en hoofdauteur Thumbi Mwangi van de Washington State University.

‘Het is belangrijk, omdat een geschatte 300 miljoen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara afhankelijk zijn van hun vee als voornaamste bron van inkomsten en voeding.’

 livestockcrsp (CC BY-NC-ND.0)

Volgens de auteurs van de studie zijn volksgezondheid en dierenwelzijn op verscheidene manieren met elkaar verbonden.

Belang van gezond vee

De negatieve impact van ziek vee moet ook in overweging worden genomen.

Volgens de auteurs van de studie zijn volksgezondheid en dierenwelzijn op drie manieren met elkaar verbonden. Socio-economisch, waarbij gezond en productief vee resulteert in hogere gezinsinkomens en betere toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ten tweede voedingswaarde, waarbij gezonde dieren de mens voorzien in goede voeding en zo ondervoeding en ziekte tegengaan. Tenslotte is de kans dat gezond vee infecties op de mens overbrengt, rechtstreeks of via voedsel, kleiner.

Vee is op verschillende manieren van belang voor boerenfamilies, maar de negatieve impact van ziek vee moet ook in overweging worden genomen, concluderen de onderzoekers.

In een opvolgstudie zullen ze meer ingaan op de onderliggende redenen van het gelijklopende ziektebeeld bij mens en dier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.