‘Gezondheidssituatie in India is tikkende tijdbom’

‘De gezondheidssituatie in India is een tikkende tijdbom.’ Dat zeggen prominente wetenschappers in The Lancet. De huidige gezondheidszorg kan de nieuwe aandoeningen en de bevolkingsgroei niet aan. 

  • Trinity Care Foundation (CC by-nc-nd 2.0) Trinity Care Foundation (CC by-nc-nd 2.0)

Zeker in vergelijking met andere Aziatische landen scoort India, een land met 1,2 miljard inwoners, slecht voor zijn gezondheidszorg. Bijvoorbeeld de kindersterfte: 21 procent van de kinderoverlijdens en 27 procent van alle neonatale overlijdens ter wereld vinden in India plaats. Door chronische ondervoeding loopt een derde van de kinderen tot vijf jaar groeiachterstand op.

De cijfers worden naar voren geschoven in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet door gezondheidsexperten onder aanvoering van professor Vikram Patel van de Public Health Foundation of India en de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Zelfmoord en hartaanval

‘De tijdbom tikt want de impact van de niet-overdraagbare ziekten wordt steeds groter’, zegt Vikram Patel, ‘Zelfmoord is nu al een van de belangrijkste doodszaken bij jonge Indiërs. Een Indiër loopt ook minstens tien jaar vroeger kans op een hartaanval dan in ontwikkelde landen. Toch heeft de gezondheidszorg amper gereageerd op deze dringende gezondheidscrisissen.’

De wetenschappers pleiten voor een ‘radicale transformatie in de architectuur van de gezondheidszorg’. India moet naar één nationaal systeem, met een centrale rol voor sterke openbare gezondheidsdiensten, die voor de primaire zorg instaan, en een ondersteunende rol voor de privésector. Elke Indiër moet betaalbare, degelijke zorg bij een arts naar keuze kunnen krijgen.

Slechte kwaliteit

Sinds 2005 zijn de investeringen in primaire gezondheidszorg wel gestegen, maar de geografische verschillen zijn groot. Zo werkt amper 4 procent van alle artsen in India in openbare centra op het platteland. Maar vooral de kwaliteit van de zorg laat er te wensen over, zeggen de wetenschappers.

Veel patiënten komen in de private zorgsector terecht. Door een gebrek aan regulering is ook daar de kwaliteit slecht en is er veel corruptie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.