‘Gezondheidssituatie in India is tikkende tijdbom’


IPS
15 december 2015
‘De gezondheidssituatie in India is een tikkende tijdbom.’ Dat zeggen prominente wetenschappers in The Lancet. De huidige gezondheidszorg kan de nieuwe aandoeningen en de bevolkingsgroei niet aan.
Zeker in vergelijking met andere Aziatische landen scoort India, een land met 1,2 miljard inwoners, slecht voor zijn gezondheidszorg. Bijvoorbeeld de kindersterfte: 21 procent van de kinderoverlijdens en 27 procent van alle neonatale overlijdens ter wereld vinden in India plaats. Door chronische ondervoeding loopt een derde van de kinderen tot vijf jaar groeiachterstand op.
De cijfers worden naar voren geschoven in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet door gezondheidsexperten onder aanvoering van professor Vikram Patel van de Public Health Foundation of India en de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Zelfmoord en hartaanval
‘De tijdbom tikt want de impact van de niet-overdraagbare ziekten wordt steeds groter’, zegt Vikram Patel, ‘Zelfmoord is nu al een van de belangrijkste doodszaken bij jonge Indiërs. Een Indiër loopt ook minstens tien jaar vroeger kans op een hartaanval dan in ontwikkelde landen. Toch heeft de gezondheidszorg amper gereageerd op deze dringende gezondheidscrisissen.’
De wetenschappers pleiten voor een ‘radicale transformatie in de architectuur van de gezondheidszorg’. India moet naar één nationaal systeem, met een centrale rol voor sterke openbare gezondheidsdiensten, die voor de primaire zorg instaan, en een ondersteunende rol voor de privésector. Elke Indiër moet betaalbare, degelijke zorg bij een arts naar keuze kunnen krijgen.
Slechte kwaliteit
Sinds 2005 zijn de investeringen in primaire gezondheidszorg wel gestegen, maar de geografische verschillen zijn groot. Zo werkt amper 4 procent van alle artsen in India in openbare centra op het platteland. Maar vooral de kwaliteit van de zorg laat er te wensen over, zeggen de wetenschappers.
Veel patiënten komen in de private zorgsector terecht. Door een gebrek aan regulering is ook daar de kwaliteit slecht en is er veel corruptie.