"Ggo-gewassen moeten landbouw beter wapenen tegen klimaat"

Nieuws

"Ggo-gewassen moeten landbouw beter wapenen tegen klimaat"

"Ggo-gewassen moeten landbouw beter wapenen tegen klimaat"
"Ggo-gewassen moeten landbouw beter wapenen tegen klimaat"

IPS

28 mei 2014

De Amerikaanse ontwikkelingshulp moet landbouw beter wapenen tegen de klimaatverandering, onder meer met genetisch gemodificeerde gewassen (ggo). Dat stelt de Chicago Council on Global Affairs, een Amerikaanse denktank.

“De klimaatverandering heeft de oogsten in de hele wereld verkleind, zelfs hier in de VS”, zegt Doug Bereuter, coauteur van het rapport en erevoorzitter van de Asia Foundation, een andere denktank.

“In sommige delen van de wereld gaat de kwaliteit van het voedsel achteruit. De opbrengst van sommige gewassen is niet meer dezelfde als enkele jaren geleden. In sommige gevallen moet je harder werken, meer geld in irrigatie investeren om dezelfde opbrengst te halen, ondanks de vooruitgang in zaadadaptatie.”

“De Amerikaanse regering moet daarom van voedselzekerheid een van zijn belangrijkste prioriteiten maken”, zegt Bereuter. “We moeten meer aandacht en middelen besteden aan landbouw, zodat die zich aan de klimaatverandering kan aanpassen.”

Bill & Melinda Gates

De Chicago Council verwijst naar het werk van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation. Die steunt het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen die beter bestand zijn tegen plagen, droogte en overstromingen, allemaal gevolgen van de klimaatverandering.

Het werk van de Foundation leidde tot een rijstsoort die tegen overstromingen bestand is. De rijst kan tot tien dagen onder water blijven en heeft daarom de bijnaam “scuba rice” – een scuba is het persluchtapparaat waarmee duikers onder water zuurstof krijgen.

De rijstsoort zou de opbrengst doen toenemen van 1 tot 4 ton per hectare. Vijf miljoen boeren in Zuidoost-Azië gebruiken deze soorten al.

Bereuter is zich bewust van de kritiek op genetisch gemodificeerde gewassen. “Het is een belangrijke kwestie. Maar als je de groeiende wereldbevolking wil voeden, dan kun je onmogelijk de productie van ggo’s in Afrika tegenhouden, zoals het Europese Parlement heeft geprobeerd. Een op zeven mensen heeft nu al te weinig voedsel. Tegen 2050 komen er nog eens twee miljard mensen bij.”