Ghana toch niet immuun tegen financiële crisis

Nieuws

Ghana toch niet immuun tegen financiële crisis

Francis Kokutse

10 juni 2009

De Ghanese regering moet toegeven dat het land toch de effecten begint te voelen van de internationale kredietcrisis. Erger is nog dat vooral de armste Ghanezen lijden onder de groeivertraging.

Vorig jaar hield de toenmalige president John Kufuor nog vol dat de Ghanese economie voldoende afgeschermd was van de effecten van de financiële crisis die in de VS en Europa alle alarmbellen deed afgaan.

Onweerswolken

Nu klinkt dat heel anders. In maart voorspelde minister van Financiën Kwabena Duffuor al aan dat de recessie in de industrielanden de Ghanese export zou doen teruglopen. De vermindering van de ontwikkelingshulp, van het geld dat migranten naar huis sturen en van buitenlandse investeringen zouden de Ghanese economie en de staatsfinanciën volgens Duffuor nog verder aantasten.
De voorbije maand begonnen de eerste alarmerende cijfers te verschijnen. Volgens de Nationale Bank lagen de bedragen die vanuit het buitenland naar Ghanese rekeningen werden overgemaakt in het eerste kwartaal van dit jaar 7,3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens Sampson Akligoh, een analist bij Databank Asset Management Services, een financiële instelling in Accra, is de kredietverlening tussen de Ghanese banken in het slop geraakt, waardoor ook bedrijven moeilijker aan geld kunnen komen.

Grondstoffenzegen

Andere experts blijven optimistisch. “Ghana voelt de effecten van de crisis nauwelijks omdat de verkoop van goud en cacao goed blijft lopen”, zegt Daniel Boakye, een econoom van het kantoor van de Wereldbank in Accra. Bovendien zijn die grondstoffen steeds meer waard. Volgens de Nationale Bank steeg de gemiddelde exportprijs van cacaobonen het eerste kwartaal met 17,8 procent, terwijl goud 12,4 procent meer opbracht.
Maar Boakye geeft toe dat andere cijfers minder rooskleurig zijn. De Ghanese beurs doet het barslecht – “mensen zetten hun aandelen om in kasbons” – en consumenten kunnen veel moeilijker aan leningen komen dan voor de crisis.
De kredietschaarste speelt ook buitenlandse investeerders in Ghana parten. Het Britse Tullow Oil heeft bijvoorbeeld de grootste moeite om de exploratie van de recent ontdekte olievelden in het westen van Ghana te financieren.

Armen betalen het gelag

Het lijkt erop dat vooral de arme Ghanezen de crisis zullen voelen. “Straatventers klagen dat ze minder verkopen”, zegt Boakye. Overheidsprogramma’s om kinderen op school eten te geven of om jongeren aan werk te helen, dreigen drooggelegd te worden omdat de regering moet besparen.
Ook een hulporganisatie als Action Aid moet zijn programma’s in Ghana terugschroeven. De organisatie krijgt al twee jaar minder geld binnen van donoren, waardoor ze zich meer gaat concentreren op de landen waar de nood het hoogste is.
De regering kondigde deze week aan dat de brandstofprijzen met 30 procent zullen stijgen omdat er geen geld meer is om de prijzen kunstmatig laag te houden. Als de transportbedrijven hun kosten doorrekenen, kan dat de prijs van levensmiddelen doen stijgen.

Hulp van het IMF

Economen denken dat de Ghanese economie dit jaar met 5,7 procent zal groeien: een mooi cijfer maar toch 1,6 procentpunt minder dan vorig jaar. De regering heeft onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds aangeknoopt voor een lening van 400 miljoen dollar waarmee een economische relance op gang kan worden gebracht. Maar economen kijken vooral uit naar de opbrengst van de olievelden voor de westkust van het land. Vanaf volgend jaar zou daar olie worden opgepompt.