Goed opgeleide vrouwen vinden geen werk in Sri Lanka

Sri Lankaanse meisjes en vrouwen zijn goed, soms zelfs beter opgeleid dan de mannen in het land. Toch zijn ze bijna drie keer vaker werkloos. Onderzoek toont aan dat opleiding en vaardigheden voor vrouwen geen garantie betekenen op werk, integendeel. Ze resulteren vaak in levenslange frustratie.

  • World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0) Van de 8,8 miljoen werkenden in Sri Lanka is 64,5 procent man en 35,5 procent vrouw. World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)

Wathsala Marasinghe (33) woont in Mirigama, op vijftig kilometer van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Ooit had ze hoge verwachtingen over haar toekomst. Het progressieve onderwijs- en banenbeleid van de Zuid-Aziatische eilandstaat zouden immers in haar voordeel werken.

Vandaag ziet de realiteit er heel anders uit. Ze heeft het gevoel dat ‘het slechte systeem’ haar heeft laten zitten.

Zoveel hoop

Als jong meisje ging Marasinghe naar een van de beste scholen in haar streek en werd ze geselecteerd om naar de universiteit te gaan. ‘Ik startte met zoveel hoop’, zegt ze.

‘Ik bleef maar solliciteren maar pakte altijd naast de baan.’

Ze studeerde boeddhisme en haar moedertaal, Sinhala en hoopte op een baan bij de overheid of als lesgever, liefst dicht bij huis.

Op haar zoektocht botste ze op de ene na de andere muur. ‘Ik bleef maar solliciteren maar pakte altijd naast de baan. Het enige dat ik aangeboden kreeg was een baan als secretaresse in een kleine fabriek.’

Het gemiddelde maandloon in Sri Lanka is 275 euro. Marasinghe had een loon van 8000 roepies (53 euro), dat ze bijna voor de helft uitgaf aan transport om op haar werk te geraken.

Na een maand gaf ze haar baan op om opnieuw te gaan solliciteren. Ondertussen heeft ze haar zoektocht gestaakt, ‘beschaamd om me telkens aan te bieden samen met zoveel andere hoopvolle werkzoekenden die elk jaar jonger en jonger werden.’

Ongelijke arbeidskansen

Marasinghes verhaal is geen uitzondering. In 2012 rangschikte het Genderrapport van het Wereld Economisch Forum Sri Lanka op de 39e plaats van 135 onderzochte landen. Dat was een te verwachten sterke plaats voor het land dat 20 miljoen mensen telt en een vrouwelijke alfabetiseringsgraad heeft van 90 procent. Die loopt zelfs op tot 99 procent onder vrouwen van 15 tot 24 jaar.

Daarnaast overtreffen meisjes hun mannelijke tegenhangers in de secundaire scholen en is het hele sociale spectrum gericht op gendergelijkheid.

Maar dit heeft dus niet geleid tot dezelfde arbeidskansen voor vrouwen of loongelijkheid tussen de seksen.

Van de 8,8 miljoen werkenden in Sri Lanka is 64,5 procent man en 35,5 procent vrouw. Onder de werklozen is 25,4 procent van het mannelijke geslacht, 74,6 procent is vrouw, dat is meer dan tweeënhalve keer meer.

Arbeidsmarkt evolueert onvoldoende

Volgens overheidsonderzoek zijn opleiding en vaardigheden voor vrouwen geen garantie op werk. Integendeel zelfs, ze resulteren vaak in levenslange frustratie.

‘De moederschapsvoordelen moeten volledig betaald worden door de werkgever. Dit ontmoedigt het aannemen van jonge vrouwen.’

Volgens overheidsconsultant Anushka Wijesinha hebben vrouwen met een hoge opleiding ook hoge ambities en daar wringt het schoentje: de arbeidsmarkt evolueerde niet genoeg mee naar het soort banen om deze noden op te vangen. ‘Veel vrouwen dromen onder meer van een baan in de verkoop en de detailhandel maar die zijn er niet genoeg. Die vrouwen zien we in de wachtrij staan voor banen die ze niet krijgen.’

Maar er zijn nog andere redenen waarom vrouwen minder werken. Moederschapsverlof is in Sri Lanka bij wet verplicht gedurende drie maanden na de geboorte van de baby.  ‘Maar de moederschapsvoordelen moeten volledig betaald worden door de werkgever’, zegt Wijesinha. ‘Dit ontmoedigt werkgevers om jonge vrouwen aan te nemen.’

Ondervertegenwoordigd

‘Om arbeidsparticipatie van vrouwen te stimuleren zou de staat meer moeten inzetten op vaderschapsverlof, kinderopvang en een beter en veiliger openbaar vervoer’, zegt econoom Muttukrishna Sarvananthan van het Point Pedro Instituut voor Ontwikkeling. 

Ook pleit hij voor een wet die gelijk loon voor gelijk werk garandeert.

Ten slotte zijn velen het erover eens dat meer vrouwen op posities met beslissingsmacht noodzakelijk zijn om de onevenwichtigheid weg te werken.

Momenteel telt Sri Lanka minder dan 6,5 procent  vrouwen in het parlement, minder dan 6 procent in de provinciale raden en minder dan 2 procent in lokale overheden.

Activisten en mensenrechtengroeperingen roepen op tot een 30 procent-quotum voor vrouwen. Als dat doel bereikt zou worden, kunnen vrouwen zoals Marasinghe die alle hoop op een baan al hebben opgegeven, opnieuw beginnen dromen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.