Goede genen sparen sommige rokers van rokerslong

Sommige mensen roken een leven lang zonder dat ze rokerslong krijgen. Hoe dat komt is nu verklaard door Britse wetenschappers.

Sommige maar niet alle rokers ontwikkelen rokerslong (COPD), een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem, twee longaandoeningen die het transport van de lucht naar de longen bemoeilijkt. Hetzelfde geldt ook voor mensen die nooit een sigaret hebben aangeraakt.

Analyse van meer dan 50.000 mensen toont nu aan dat sommigen gezegend zijn met gunstige mutaties in het menselijke DNA. Dit resulteert in een verbeterde longfunctie die de dodelijke impact van roken sterk afzwakt.

De wetenschappers zeggen dat de resultaten van dit onderzoek kunnen leiden tot de ontwikkeling van medicatie die de longfunctie kan verbeteren. Maar, zo benadrukken ze, niet roken zal altijd de beste optie blijven.

Goede genen

De wetenschappers onderzochten mensen met COPD en mensen zonder COPD. Ze vergeleken de longen van rokers en niet-rokers.  Zo ontdekten ze secties in het DNA die het risico op longaandoeningen verminderen.

In Europa is COPD de derde doodsoorzaak, na kanker en hart- en vaatziekten.

Rokers met “goede genen” hebben een lager risico om COPD te ontwikkelen dan rokers met “slechte genen”.

‘Iets magisch dat iemand volledig beschermt tegen de gevaren van tabaksrook, bestaat evenwel niet’, zegt Martin Tobin van de universiteit van Leicester, een van de medewerkers van het onderzoek, op de website van de BBC. Ook al heeft een roker het beschermende gen, dan nog ‘zouden zijn longen gezonder zijn mocht hij niet roken.’

In Europa is COPD de derde doodsoorzaak, na kanker en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek werd voorgesteld op een bijeenkomst van de European Respiratory Society  en gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.