Google ontwikkelt waterboor voor geothermische energie

Nieuws

Google ontwikkelt waterboor voor geothermische energie

Joren Gettemans

20 mei 2010

Met de hulp van internetgigant Google is een nieuwe boor ontwikkeld die werkt als een straalmotor en rotsen breekt met heet water. De technologie kan een belangrijke doorbraak betekenen voor de ontwikkeling van geothermische energie.

De waterboor is het werk van Potter Drilling, een bedrijf dat 4 miljoen dollar kreeg van Google.org, de filantropische arm van de internetgigant, om een nieuwe boortechnologie te ontwikkelen. Een betere boortechnologie kan immers een belangrijke doorbraak betekenen voor de ontwikkeling van Enhanced Geothermal Systems (EGS), een nieuwe generatie geothermische energie die erg diep boort op zoek naar warmte en daardoor zo goed als overal ter wereld gebruikt kan worden.
De nieuwe boortechniek maakt gebruik van extreem heet water in plaats van mechanisme druk. Door rotsen plots en snel op te warmen, zetten ze ongelijk uit en breken ze in stukken.
Dat heeft als voordeel dat er drie tot vijf keer sneller geboord kan worden en dat de boorkop niet slijt en dus niet vervangen moet worden. In het voorbije anderhalf jaar heeft Potter Drilling op die manier gaten geboord in verschillende types harde rotsen, en in augustus van dit jaar is een eerste veldtest gepland. Er zal dan een gat van 10 centimeter doorsnee geboord worden tot 300 meter diep. Op termijn willen Potter Drilling en Google tot tien kilometer diep boren.
De nieuwe boortechnologie maakt weliswaar gebruik van fossiele brandstoffen, maar dat wordt volgens Google ruimschoots teniet gedaan door de exploitatie van de geothermische energie, waarbij vrijwel geen CO2 vrijkomt. Bovendien is de nieuwe boortechnologie zuiniger dan conventionele boortechnieken.