Google Street View zoekt gaslekken

Google maakt met zijn Street View-auto’s niet alleen foto’s, het speurt ook naar gaslekken. Vooral methaangas draagt bij tot  de klimaatverandering.
 

Google rust zijn Street View-auto’s uit met gassensoren. De sensoren, die door de Colorado State University zijn ontwikkeld, kunnen lekken detecteren in verouderde gasleidingen. Dat levert plattegronden op waarop de lekken te zien zijn.

Vooral de opsporing van methaanlekken is interessant in de strijd tegen de klimaatverandering. Methaangas is een krachtig broeikasgas; het broeikaseffect is veertig keer zo sterk als dat van CO2.

Duizenden lekken

Google werkt voor dit project samen met de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Defense Fund (EDF). Op de website van EDF staan al enkele plattegronden die met de Google Street View-sensoren zijn gemaakt, onder meer van de stad Boston.

In deze proeffase, die sinds maart vorig jaar bezig is, zijn ook de gaslekken van Staten Island (New York) en Indianapolis in kaart gebracht. In Boston en Staten Island vond Google duizenden lekken, vooral veel kleine lekken maar ook enkele zwaardere.

In beide steden vond Google duizenden lekken, gemiddeld één per anderhalve kilometer. In Indianapolis zijn de leidingen van recentere datum en werd pas één lek per 300 kilometer gevonden.

Google gaat het project nu uitbreiden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift