Grijze vrouwen domineren protesten tegen Thaise regering
Marwaan Macan-Markar
31 augustus 2008
De duizenden Thaise demonstranten die nu al zes dagen de regeringswijk in Bangkok bezetten, bestaan voor de helft uit vrouwen. De Volksalliantie voor Democratie die de regering van premier Samak Sundaravej al sinds mei met straatprotesten het vuur aan de schenen legt, rekruteert vooral onder vrouwen van middelbare leeftijd.
“Ik ben hier omdat ik een goede burger probeer te zijn”, zegt de 64-jarige Somchit Suwanasay, de uitbaatster van een klein reisbureau, die al twee nachten heeft doorgebracht bij het statige gebouw waar de premier zetelt. “Als onze stem doordringt, zullen we eindelijk een goede regering krijgen, zonder corruptie.”
Grijs en geel
Veel van de grijsharige vrouwen gaan in het geel gekleed, de kleur van de populaire Thaise monarchie. De vrouwen identificeren zich sterk met de morele kruistocht die de Volksalliantie voert tegen de voormalige premier Thaksin Shinawatra. Na zijn val in 2006 vluchtte Thaksin naar Londen om een reeks gerechtszaken in verband met corruptie te ontlopen. De Volksalliantie gaat ervan uit dat Thaksin achter de schermen de touwtjes in handen houdt van de regering-Samak, die aan de macht kwam dankzij een duidelijke verkiezingsoverwinning in december.
De campagne tegen de regering wordt gesteund door ASTV, een tv-zender die in handen is van Sondhi Limthongkul, een van de vijf leiders van de Volksalliantie. Samen met de radiostations die met de zender verbonden zijn stuurt ASTV een niet aflatende stroom van aanvallen tegen premier Samak de ether in. En die blijken vooral aan te slaan bij oudere vrouwen. “Wij hebben veel tijd om het nieuws te volgen”, zegt de 62-jarige Nitayaporn Suwannachin die op weg is naar de regeringswijk. “Wij weten wat er fout loopt.”
“Thaise vrouwen zijn meer vastbesloten dan mannen”, vindt Nitayaporn. “Wij zijn vrouwen van de actie”. Ze neemt al twee weken deel aan de protesten, soms vergezeld door haar twee dochters.
Vrouwen speelden ook al een belangrijke rol bij de betogingen van begin 2006 tegen de regering van Thaksin. Thaksin werd beschuldigd van corruptie, nepotisme en machtsmisbruik. Het protest leidde in september van dat jaar uiteindelijk tot een staatsgreep. Er kwam een militair bewind dat 15 maanden lang het roer in handen hield. Verkiezingen in december brachten daarna de regering-Samak aan de macht, die nu zo zwaar onder vuur ligt. Samak is een vroegere bodngenoot van Thaksin.
Morele strijd
“Dit is geen conflict over democratie”, oordeelt Naruemon Thabchumpon, een politicoloog van de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok. “Het gaat om morele waarden. De vrouwelijke aanhangers van de Volksalliantie vinden dat ze de morele plicht hebben problemen als corruptie aan te pakken.”
Het probleem is dat het legertje van verontwaardigde vrouwen niet hoog oploopt met de democratie. “Ze geloven niet in verkiezingen en vinden dat het meerderheidsbestel onrechtvaardig is”, zegt Naruemon. “Ze willen dat er goede en rechtschapen mensen worden aangeduid om het land te leiden.”
Anders dan bij eerdere politieke protestbewegingen zijn de jongere generaties nu veel minder betrokken bij het verzet tegen de regering. Met name de studenten reageren lauw. De schaarse jongeren die zich wel engageren, worden zelfs uitgelachen. “De studenten geloven niet dat ze iets kunnen veranderen”, zegt Suluck Lamubol, die Engels studeert. “Ze voelen zich niet onderdrukt zoals hun collega’s toen Thailand een dictatuur was. Ze studeren liever, of gaan shoppen.”
Buiten Bangkok hebben actievoerders ook luchthavens bij toeristische topbestemmingen bezet. Op het platteland geniet de Volksalliantie echter bijna geen aanhang.
De regeringscoalitie is aangeslagen door de aanhoudende protesten, maar voorlopig wil premier Samak niet aan opstappen denken. Hij heeft een speciale zitting van het parlement aangekondigd om over de protesten te discussiëren. Zaterdag had Samak ook een onverwachte ontmoeting met koning Bhumibol Adulyadej, die zich normaal ver van politieke strubbelingen houdt.