Groenland heeft olie niet nodig voor ontwikkeling

De visserij, toerisme en mijnbouw volstaan om de Groenlandse economie er bovenop te helpen,  meer olieboringen zijn daarvoor niet nodig. Dat staat in een onderzoek van studiebureau Rambøll  in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.

  • CC BY-NC-ND 2.0 Peter Christensen Visserij, toerisme, de jacht en de landbouw kunnen de Groenlandse economie aandrijven. CC BY-NC-ND 2.0 Peter Christensen

Groenland, een autonoom land binnen het koninkrijk Denemarken, kampt met dalende inkomsten en kijkt over tien jaar aan tegen een tekort van jaarlijks 70 miljoen euro. Om meer inkomsten te krijgen, stelden regeringen meestal nieuwe gebieden open voor verkennende boringen naar olie.

Het is echter helemaal niet nodig om te hopen op de vondst van olie, zegt studiebureau Rambøll Management Consulting. “Onze analyse toont dat het ook zonder olie mogelijk is om de inkomsten te verhogen en tegelijk duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen en banen te creëren in grote delen van het land”, zegt Henrik Rosenberg Seiding van het bureau.

Game changer

Hoewel de vondst van olie een enorme “game changer” zou kunnen zijn voor het Groenland, zal dat niet in alle delen van het land gevoeld worden. “De grondstoffensector kan groei en banen opleveren, maar het is onrealistisch te verwachten dat dit de ontwikkeling in alle delen van het land zal stimuleren”, stelt de studie. “Andere economische sectoren in Groenland hebben een onverwacht groeipotentieel.”

In de eerste plaats denkt het bureau aan visserij, toerisme, de jacht en de landbouw. De overheid moet volop inzetten op opleiding en ondersteuning van die sectoren, besluit Rambøll. Het bureau verwijst naar het succes van die aanpak in afgelegen regio’s in het noorden van Zweden en Noorwegen, die zich in een gelijkaardige situatie bevinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.