Grondwetsconflict bedreigt ogenschijnlijke rust op Fiji
Kalinga Seneviratne
01 december 2003
Drieënhalf jaar na de coup tegen de eerste premier van Indiase origine is ogenschijnlijk de rust weergekeerd op Fiji, een eilandstaat met 750.000 inwoners inde Stille Oceaan. De spanning tussen de oorspronkelijke bewoners en Indo-Fijiërs blijft echter latent aanwezig. Een conflict tussen de Indo-Fijische premier Qarase en de voorzitter van de Fijische Arbeidspartij (FLP), Mahendra Chaudhry, biedt stof voor nieuwe confrontaties.
De grondwet van 1998 bepaalt dat alle partijen die in het parlement zitten ook deel moeten uitmaken van de regering. Nadat Qarase de partij van zijn rivaal geen ministerposten wilde gunnen, haalde Chaudry in 2002 zijn gelijk voor de rechtbank. De premier bood de FLP enkele ministerposten aan, maar die beschouwde het aanbod als onvoldoende en stapte opnieuw naar de rechter. De FLP heeft 27 van de 62 zetels in het parlement en vraagt 17 ministerposten.
Qarase wil niet alleen een meerpartijenregering, maar ook een regering waarin alle etnische groepen vertegenwoordigd zijn. Ongeveer 45 procent van de 750.000 inwoners van Fiji zijn afstammelingen van Indiase slaven die voor de Britten op de suikerrietplantages moesten werken. De Indo-Fijiërs zijn nu doorgaans beter opgeleid dan de inheemse bevolking en domineren het lokale zakenleven. Sommige waarnemers vrezen dat een te sterke vertegenwoordiging van de FLP in de regering de anti-Indiase sentimenten zal aanwakkeren.
De FLP verwijt de regering dan weer dat ze met behulp van programma’s voor positieve discriminatie de stemmen van inheemse Fijiërs probeert af te kopen. “Vorig jaar heeft ze 9,5 miljoen dollar gespendeerd aan landbouwmaterieel, tractoren en boten om stemmen te kopen en de inheemse Fijiërs in de landbouw te laten werken”, zegt Jon Dakavula van het Citizens’ Constitutional Forum. “Ironisch genoeg zijn daar vooral enkele Indo-Fijische groothandelaars rijk van geworden”.
Traditioneel is het land eigendom van de inheemse Fijiërs, maar wordt het bewerkt door de inwijkelingen uit India. In 1997 verloren ongeveer 4.000 Indo-Fijiërs hun job omdat de huurcontracten voor het land afliepen. Er gaan dan ook stemmen op om niet alleen de inheemse Fijiërs, maar ook Indo-Fijiërs van het steunprogramma te laten profiteren.
George Shiu Raj, de minister voor multi-etnische zaken, is het daar niet mee eens: “De inheemse bevolking heeft een achterstand in het onderwijs en het zakenleven. Alleen wanneer we daar iets aan doen kunnen de problemen in dit land worden opgelost”.
Onder de regering van premier Qarase is de toeristische industrie weer beginnen draaien en leeft de economie weer op. Voor dit jaar wordt een groei van 5,1 procent voorspeld. “Indiërs hebben er geen probleem mee dat de inheemse Fijiërs extra steun krijgen”, zegt de Indo-Fijische advocaat Anil Singh, “De Indiërs zijn van mening dat zij ook hun voordeel doen bij meer welvaart voor de Fijiërs”.
Kalinga Seneviratne
xml=3
Ref: ap ip hd