Groot-Brittannië bant steenkool

Nieuws

Groot-Brittannië bant steenkool

Groot-Brittannië bant steenkool
Groot-Brittannië bant steenkool

IPS

19 november 2015

De Britse regering sluit in de volgende tien jaar alle steenkoolcentrales in het land. Milieuverenigingen noemen het nieuws “historisch”, maar waarschuwen voor de nieuwe focus op gas.

Groot-Brittannië is de eerste grote economie die het gebruik van steenkool volledig wil bannen. Vorig jaar haalde Groot-Brittannië nog een derde van zijn energiemix uit steenkool, een aandeel dat hoger lag dan in 1999.

‘Het kan niet de bedoeling zijn dat een geavanceerde economie zoals de Britse afhankelijk blijft van vervuilende, klimaatonvriendelijke steenkoolcentrales die meer dan vijftig jaar oud zijn’, zegt de Britse minister van Energie Amber Rudd. ‘Als we deze stap nemen, zullen we een van de eerste ontwikkelde landen worden die de belofte inlossen om steenkool uit het systeem te weren.’

De Britse steenkoolcentrales zijn verouderd en zouden in het komende decennium hoe dan ook gesloten moeten worden. Maar er komen geen nieuwe centrales op basis van steenkool. In de plaats komen gascentrales die minder vervuilend zijn, en de Britse regering zet ook in op de bouw van nieuwe kernreactoren.

Alcoholist

De organisaties hekelen ook de nieuwe focus op gas.

Milieuverenigingen noemen het nieuws “historisch”, maar stellen ook vraagtekens bij het beleid van Rudd. In de voorbije maanden verminderde ze immers ook de subsidies voor hernieuwbare energie.

De organisaties hekelen ook de nieuwe focus op gas. ‘Hoewel het echt historisch is dat Groot-Brittannië steenkool bant, wordt het goede nieuws getemperd door de intentie van de regering om een generatie van nieuwe gascentrales te bouwen’, zegt Simon Bullock van Friends of the Earth.

‘Wisselen van steenkool naar gas is zoals een alcoholist die van twee flessen whisky per dag overschakelt op twee flessen porto. Het Britse energiebeleid zou volop moeten focussen op hernieuwbare energie en efficiëntie. Gas heeft een te hoge klimaatuitstoot voor de lange termijn.’