Grootste beleggingsfonds ter wereld dumpt steenkool

Het Noorse pensioenfonds, met 900 miljard dollar het grootste beleggingsfonds ter wereld, stoot zijn investeringen in steenkool af. De beslissing is meteen de grootste desinvestering tot nog toe. 

DiviantArt/Tari-Stock (cc by.0)

Wereldwijd komt een “divestment”-campagne op stoom, die overheden en instellingen oproept om niet langer te investeren in energiebronnen die de klimaatverandering verder aanzwengelen. Na verschillende universiteiten en overheidsfondsen gaat nu ook het grootste overheidsfonds ter wereld overstag. Het Noorse Pensioenfonds beheert naar schatting 900 miljard dollar aan middelen en bezit 1,3 procent van alle bedrijven wereldwijd.

‘Investeren in steenkoolbedrijven is niet alleen een risico voor het klimaat, maar ook voor de economie.’

De commissie Financiën in het Noorse Parlement heeft gisteren (woensdag) beslist dat het gigantische fonds alle belangen moet verkopen in firma’s die meer dan 30 procent van hun omzet uit steenkool halen. ‘Investeren in steenkoolbedrijven is niet alleen een risico voor het klimaat, maar ook voor de economie’, zeiden de leden van de commissie in een gemeenschappelijke verklaring.

Milieuverenigingen berekenden dat door de beslissing maar liefst 5,5 miljard dollar kan onttrokken worden aan de steenkoolsector. Naar schatting 50 tot 75 bedrijven zouden erdoor worden getroffen.

De beslissing moet nog bekrachtigd worden door het Noorse parlement, maar dat is een formaliteit, gezien ze unaniem genomen is door alle partijen in de commissie.

Divestment

De beslissing is meteen de grootste tot nog toe in de globale campagne tegen investeringen in steenkool. Meer dan 220 instellingen hebben zich er al toe verbonden, waaronder het Rockefeller Brothers Fund en de Universiteit van Stanford. Eind vorige week nog liet ook verzekeraar AXA weten dat het tegen het einde van dit jaar een half miljard euro aan investeringen in steenkool dumpt.

Tijdens die aankondiging zei ceo Henri de Castries dat de klimaatverandering een bedreiging is en dat het de verantwoordelijkheid is van verzekeringsbedrijven om dergelijke bedreigingen aan te pakken. ‘De feiten zijn niet te ontkennen’, zei hij. ‘Als we denken dat we kunnen overleven in een wereld waar de temperatuur stijgt met meer dan 2 graden, dan houden we onszelf voor de gek.’

Vorig jaar alleen al keerde AXA meer dan 1 miljard euro aan schadeclaims uit die te maken hadden met extreem weer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.