Grootste bomen ter wereld krijgen het te warm

Nieuws

Grootste bomen ter wereld krijgen het te warm

Grootste bomen ter wereld krijgen het te warm
Grootste bomen ter wereld krijgen het te warm

IPS

14 augustus 2014

De wereldberoemde sequoia's in de Amerikaanse Sierra Nevada hebben het moeilijk. De klimaatverandering vormt mogelijk de druppel, naast bestaande bedreigingen zoals luchtvervuiling, zeggen wetenschappers.

Sommige van de enorme sequoia’s zijn twee- tot drieduizend jaar oud, en ze kunnen dan ook tegen een stootje. Zelfs de huidige droogte in Californië zou op zich geen probleem mogen zijn, maar de bomen zijn niet bestand tegen decennia aan droogte en hitte, waarschuwen onderzoekers.

De bomen zijn niet bestand tegen decennia aan droogte en hitte

Ook nieuwe, jonge bomen krijgen het moeilijk, met name door de droogte en de hogere kans op bosbranden. ‘Als er een lange droogte is, kunnen de jonge bomen in de problemen komen’, zegt Nathan Stephenson van de United States Geological Survey in de krant New York Times. ‘Over vijftig jaar zou de hele populatie in de problemen kunnen zijn, en binnen de eeuw kunnen de meeste van de hoge bomen verdwenen zijn.’

De klimaatverandering is een nieuw element in een keten van complexe factoren die de gezondheid van de enorme bomen bepaalt. Veel wouden zijn al verzwakt door andere problemen, zoals menselijke invloeden, luchtvervuiling en selectieve kweek door de houtindustrie. De hogere temperaturen komen daar bovenop en brengen ziektes, insecten en bosbranden met zich mee.

Niet enkel de sequoia’s hebben het moeilijk. Ook de Bristlecone pines, met zo’n vierduizend jaar de oudste bomen ter wereld, krijgen het moeilijk. De snelle opwarming van de bergketens in Colorado en New Mexico geeft kevers vrij spel, en eens de bomen geïnfecteerd zijn, zijn ze verloren.

General Sherman

De wereldbekende sequoia’s groeien enkel in een nauwe strook in de bergen van de Sierra Nevada in Californië op een hoogte tussen 1500 en 2500 meter. De grootste, General Sherman genaamd, is de grootste boom ter wereld wat betreft volume.

Wetenschappers denken hardop na over ingrepen om de meest iconische bomen te beschermen, zoals irrigatie of preventieve houtkap rond de bomen om potentiële bosbranden te stoppen.