Grootste daling Australische CO2-uitstoot sinds 1990

De laatste jaren daalde de Australische CO2-uitstoot nog nooit zo sterk als in 2013. Volgens de oppositie een gevolg van de CO2-taks die het jaar voordien van kracht werd. Maar de huidige regering wil die taks afschaffen.

  • Peak Downs is een van de grootste open kolenmijnen van Australië. Experts vrezen dat de vraag naar energie uit steenkoolcentrales zal toenemen door de stijgende gasprijzen.

Volgens de jongste cijfers van de Australische regering werd vorig jaar 538,4 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dat is een daling met 0,8 procent ten opzichte van 2012.

Het is al uitzonderlijk dat de uitstoot daalt in Australië. Sinds het begin van de metingen in 1990 vertoonden alleen 2009 en 2010 een daling. Bovendien is de daling van vorig jaar groter dan in die twee jaren.

De daling is vooral opmerkelijk in de elektriciteitssector, waar de uitstoot met 5 procent naar beneden ging. De centrales zijn goed voor een derde van de Australische uitstoot.

CO2-taks

De oppositie wijt de daling aan de CO2-taks, die in juli 2012 werd ingevoerd. De huidige regering van premier Tony Abbott heeft het niet zo begrepen op die taks en wil die afschaffen.

“Het belasten van vervuiling werkt”, zegt Christine Milne, leider van de Australische Groenen. “Het wordt tijd dat eerste minister Tony Abbott en milieuminister Greg Hunt stoppen met Australië en de wereld voor te liegen.”

Volgens milieuminister Hunt is de uitstoot slechts met 0,1 procent gedaald in het eerste volledige jaar dat de CO2-taks van kracht was. De taks werkt dus niet, zegt hij.

Slechts derde van doelstelling

Experts vrezen dat de vraag naar energie uit steenkoolcentrales zal toenemen door de stijgende gasprijzen. Daardoor zou de Australische CO2-daling weer teniet worden gedaan.

Volgens recent onderzoek van consultancybedrijf RepuTex haalt Australië wellicht slechts een derde van zijn vooropgestelde CO2-daling in 2020: het wil dan de uitstoot met 5 procent doen dalen ten opzichte van 2000.

Steenkoolhaven

Australië behoort tot de kleine groep van landen die hun klimaatbeleid flink terugschroeven. Een ander belangrijk land in de groep is Canada.

De Australische premier Abbott was daar deze week op bezoek. Op een gezamenlijke persconferentie zeiden Abbott en zijn Canadese evenknie Stephen Harper dat economische groei belangrijker is dan klimaatbeleid. Geen van beiden voelt zich geroepen om het voorbeeld van de Amerikaanse president Obama te volgen en de CO2-uitstoot verder aan banden te leggen.

De Australische regering blijft zelfs nadrukkelijk een voorstander van steenkoolcentrales. Daar heeft de Australische uitvoer van steenkool veel mee te maken. Eind vorig jaar zette de regering het licht op groen voor een enorme steenkoolhaven bij het Great Barrier Reef. Milieuverenigingen zeggen dat de haven nefast zal zijn voor het al beschadigde rif.
Australië kreeg de voorbije jaren af te rekenen met zware gevolgen van de klimaatverandering. Zo komen er steeds vaker hittegolven voor. Volgens de Climate Council, de Australische klimaatcommissie, zullen die niet alleen heter worden maar ook vaker voorkomen en langer duren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.