"Steenkoolhaven doodsteek voor Great Barrier Reef"

Nieuws

"Steenkoolhaven doodsteek voor Great Barrier Reef"

"Steenkoolhaven doodsteek voor Great Barrier Reef"
"Steenkoolhaven doodsteek voor Great Barrier Reef"

12 december 2013

Milieuverenigingen slaan alarm nu de Australische overheid plannen doordrukt voor een enorme steenkoolhaven bij het Great Barrier Reef. Ze waarschuwen dat de haven nefast zal zijn voor het al beschadigde rif.

De Australische minister van Milieu Greg Hunt gaf dinsdag groen licht voor het project, een onderneming van de Indiase Adani Group. Die kan nu starten met de baggerwerken – voor in totaal drie miljoen kubieke meter zand van de zeebodem. Grotere tankers kunnen zo de haven van Abbot Point bereiken en de capaciteit met 70 procent opvoeren. Daarmee wordt Abbot Point een van de grootste steenkoolhavens ter wereld. Volgens de minister gebeurt het werk onder “enkele van de strengste voorwaarden in de Australische geschiedenis.”

Maar de snelle goedkeuring vindt geen genade in de ogen van milieuverenigingen. Ze vrezen voor de impact op het Great Barrier Reef. Het grootste koraalrif ter wereld en Unesco-werelderfgoed, heeft het nu al zwaar te verduren.

Christine Milne, leider van de Groenen in het Australische parlement, windt er geen doekjes om. “Het Great Barrier Reef is stervende, en premier Tony Abbott versnelt het proces”, zei ze. “Hij maakt duidelijk dat de industrialisering, goedkeuringen voor steenkoolmijnen en gasfaciliteiten voor zijn zakenvrienden een veel grotere prioriteit zijn dan de bescherming van het rif en de 63.000 banen die ervan afhankelijk zijn.”

Klimaat

Naast de lokale schade aan de natuur, onder meer ook aan stranden waar zeldzame schildpadden zich voortplanten, wijzen de milieuverenigingen op de gevolgen voor het klimaat.

“Abbot Point is op weg om de grootste exporthaven voor steenkool ter wereld te worden, en zo de klimaatverandering voorbij het point of no return te duwen”, zegt Greenpeace Australië. “Het is een enorm ontgoochelende beslissing voor iedereen die zich heeft ingezet om deze monsterlijke uitbreiding van de haven tegen te houden.”

Natuurpark

Het rif is er in de afgelopen vier jaar 15 procent op achteruitgegaan, onder meer door vervuiling en cyclonen. Het wordt door overheidswetenschappers officieel bestempeld is als “in slechte staat”.

De Great Barrier Reef Marine Park Authority, het bestuur van het park, moet nu nog toestemming geven voor het dumpen van het baggermateriaal in het park. Het zal hier binnen tien dagen over beslissen.