Deense olie- en gasgigant wil af van… olie en gas

Deens energiebedrijf Dong Energy overweegt fossiele brandstoffen helemaal af te stoten. Dat is opvallend, want het grootste Deense energiebedrijf begon ooit als pure olie- en gasproducent. 

  • Thomas Rousing CC BY-NC 2.0 Thomas Rousing CC BY-NC 2.0

Dong Energy werd veertig jaar geleden opgericht in Denemarken om olie en aardgas te exploiteren in de Noordzee en de Barentszzee. Dat blijkt ook uit de naam, Dong staat voluit voor Dansk Olie og Naturgas.

Het bedrijf groeide uit tot een grote Europese speler, met belangen in olie- en gasvelden, infrastructuur en pijpleidingen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Duitsland en Nederland.

Maar sinds de bouw van het eerste Deense windmolenpark in 1991 zette Dong Energy steeds nadrukkelijker in op schone energie, en eerder dit jaar bouwde het zijn duizendste windmolen.

Windmolenparken winstgevend

Windenergie blijkt ook steeds winstgevender. In de eerste helft van dit jaar goed voor 42 procent van de bedrijfswinst, een groter aandeel dan olie en gas.

Dong liet weten dat het opbrengsten uit olie- en gaswinning zou investeren in hernieuwbare energie, het bedrijf zet de belangen in olie- en gas te koop.

Enkele maanden geleden liet Dong al weten dat het de opbrengsten uit olie- en gaswinning zou investeren in hernieuwbare energie, maar nu lijkt het bedrijf dat proces te willen versnellen door de belangen in olie- en gas te koop te zetten.

Die winst wordt door analisten geschat op een totale waarde van 2 miljard dollar. Het bedrijf benadrukt wel dat de definitieve beslissing nog niet genomen is.

‘Als antwoord op speculaties in de media bevestigt Dong Energy dat het de strategische opties aangaande de toekomst van olie en gas opnieuw bekijkt’, zegt het bedrijf in een verklaring. ‘J.P. Morgan is onder de arm genomen om een eerste marktanalyse door te voeren.’

De komende vier jaar plant Dong grootschalige windmolenparken in Groot-Brittannië en Duitsland, die de capaciteit meer dan verdubbelen, van 3 gigawatt begin dit jaar naar 6,7 gigawatt in 2020. Dat is genoeg om 17 miljoen Europeanen van stroom te voorzien.

Of het bedrijf ook van naam zal veranderen als de verkoop er komt, moet nog blijken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.