Grootste Syrische vluchtelingenkamp “viert” tiende verjaardag

Nieuws

‘Het is er de ene crisis na de andere’

Grootste Syrische vluchtelingenkamp “viert” tiende verjaardag

Grootste Syrische vluchtelingenkamp “viert” tiende verjaardag
Grootste Syrische vluchtelingenkamp “viert” tiende verjaardag

IPS

01 augustus 2022

Vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië is tien jaar oud. Vandaag leven er 82.000 Syrische vluchtelingen, onder wie meer dan de helft kinderen.

Salah Malkawi/UNDP (CC BY-NC-ND 2.0)

In Zaatari in 2014. Meer dan de helft van de 82.000 Syriërs in het kamp vandaag is kind.

Salah Malkawi/UNDP (CC BY-NC-ND 2.0)

Tien jaar geleden werden de eerste tenten opgezet in kamp Zaatari om er mensen die de oorlog in Syrië ontvluchtten te kunnen opvangen. Vandaag zijn de tenten vervangen door caravans.

Met 82.000 inwoners is het uitgegroeid tot het grootste vluchtelingenkamp voor Syriërs ter wereld, zegt Oxfam International. 55% van de bewoners is nog kind.

‘Syrische vluchtelingen in Jordanië gaan van de ene crisis in de andere’, zegt Hannah Patchett, medewerker van Oxfam in Jordanië. Na het Syrische conflict was er de covid-19-pandemie en nu de oorlog in Oekraïne. Keer op keer brengt dat de inwoners van kamp Zaatari dichter bij de afgrond.

‘93% van de gezinnen is arm en heeft schulden’, zegt Patchett. Haar organisatie heeft voor 10.000 vluchtelingen een tijdelijke baan kunnen vinden.

‘We hebben niets meer over als we rijst en suiker aankopen.’

Het is een begin, maar ook deze strohalm dreigt te verdwijnen als de fondsen van Oxfam verder krimpen. Sinds juli 2022 heeft Oxfam International slechts 90% van de nodige fondsen kunnen binnenhalen om Syrische vluchtelingen te ondersteunen.

Stijgende voedselprijzen in kampwinkels

Een derde van de inwoners van Zaatari heeft z’n maaltijden recent moeten rantsoeneren of doet aankopen op krediet, stellen de Verenigde Naties. De voedselprijzen in de winkels in het kamp kenden op vier maanden tijd een stijging van 22%.

Het Wereldvoedselprogramma schenkt elke vluchteling voedselbonnen ter waarde van 23 Jordaanse dinar (31,50 euro) per maand, maar dat volstaat niet met de huidige voedselprijzen. ‘De prijs van 5 liter olie om mee te koken is gestegen van 7 naar 16 Jordaanse dinar (JD). We hebben niets meer over als we rijst en suiker aankopen’, zegt Mahmoud, een vader in het vluchtelingenkamp.