Grootste vangst neushoornhoorns ooit

De politie in Mozambique heeft beslag gelegd op vijfenzestig neushoornhoorns, de grootste vangst ooit. Samen met de hoorns werd ook meer dan een ton olifantenivoor in beslag genomen.

  • mosoma (CC BY-NC-ND 2.0) We hopen dat deze grote vangst en de arrestatie een nieuw hoofdstuk betekenen in de geschiedenis van de rechtshandhaving inzake de bescherming van bedreigde diersoorten.' mosoma (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Rosino (CC BY-SA 2.0) De hoorns werden gevonden in een huis net buiten Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Rosino (CC BY-SA 2.0)

De vijfenzestig hoorns werden gevonden in een huis net buiten de hoofdstad Maputo.

Volgens Traffic, de onafhankelijke organisatie die de handel in bedreigde dieren en planten in kaart brengt en smokkelroutes blootlegt, zou een man met een Aziatische nationaliteit daarbij gearresteerd zijn.

Interpol

De omvang van de vangst is dubbel zo groot als wat gold als een van de grootste inbeslagnames, die van november 2011. Toen werden drieëndertig hoorns in Hong Kong onderschept en in beslag genomen. De vracht werd gevonden in een container die zogezegd afvalplastics bevatte en was afkomstig uit Kaapstad in Zuid-Afrika. Ook hier zat er bij de lading hoorns ivoor afkomstig van olifanten.

Rosino (CC BY-SA.0)

De hoorns werden gevonden in een huis net buiten Maputo, de hoofdstad van Mozambique.

‘We willen de  autoriteiten in Mozambique proficiat wensen met deze opvallende inbeslagname’, zegt Tom Miliken van Traffic. ‘Grondig onderzoek is nu belangrijk en dat moet gebeuren door de autoriteiten in Mozambique, hun Aziatische tegenhangers en eventueel andere landen die betrokken blijken.’

‘Het is een unieke kans en ik hoop zelfs dat Interpol betrokken wordt.’

Ivoor en parelmoer

Internationale criminele groeperingen hebben Mozambique vaak gebruikt als een belangrijke draaischijf voor de uitvoer en illegale verhandeling van wilde dieren, met name olifantenivoor, neushoornhoorns en parelmoer uit Zuid-Afrika.

‘Mozambique neemt momenteel het voortouw in de strijd tegen stroperij van bedreigde diersoorten.’

‘Mozambique neemt momenteel het voortouw in de strijd tegen stroperij van bedreigde diersoorten. We hopen dat deze grote vangst en de arrestatie een nieuw hoofdstuk betekenen in de geschiedenis van de rechtshandhaving inzake de bescherming van bedreigde diersoorten’, zegt Miliken.

Begin mei raakte bekend dat de eerste vier maanden van 2015 achttien procent meer neushoorns in Zuid-Afrika gedood werden dan het jaar voordien. De meeste stroperij gebeurde in het Krugerpark, dat grenst aan Mozambique en de habitat is van Zuid-Afrika’s grootste populatie neushoorns.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.