Grote bosbranden dreigen in kurkdroog Amazonewoud

Nieuws

Grote bosbranden dreigen in kurkdroog Amazonewoud

Grote bosbranden dreigen in kurkdroog Amazonewoud
Grote bosbranden dreigen in kurkdroog Amazonewoud

IPS

20 juli 2016

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt voor grootschalige bosbranden in het Amazonewoud. Het is er bij het begin van het droge seizoen al droger dan in de voorbije tien jaar.

Dit jaar is de hoofdschuldige El Niño, een weerfenomeen waarbij oceaanwater in sommige jaren sterk opwarmt in de noordelijke Grote Oceaan, met invloed op het weer in grote delen van de wereld. De huidige El Niño behaalde in 2015 en 2016 recordtemperaturen, met meer overstromingen in sommige regio’s en langere droogtes in andere tot gevolg.

Specifiek voor het Amazonegebied betekent El Niño minder neerslag tijdens het regenseizoen, waardoor het gebied nu de grootste droogte sinds 2002 meemaakt.  ‘De ernstige droogte bij het begin van het droge seizoen vormt de ideale omstandigheid voor extreem risico op bosbranden in het zuidelijke Amazonegebied’, zegt Doug Morton, klimaatwetenschapper bij het Goddard Space Flight Center van de NASA.

Voorspelling

De Amazon fire forecast van de NASA, in samenwerking met de Universiteit van Californië — Irvine analyseert het risico op bosbranden in het Amazonegebied aan de hand van verschillende klimaatgegevens. Op basis van satellietdata wordt de waterbalans in het gebied in kaart gebracht. Dit jaar is er een “gecumuleerd deficit”: het effect van El Niño komt bovenop de erfenis van de droogte in de voorbije jaren.

Daardoor zijn de omstandigheden nu veel droger dan in 2005 en 2010, de vorige twee droogtes in de Amazone. ‘Als de bomen bij het begin van het droge seizoen al minder water hebben om uit te putten, worden ze kwetsbaarder voor vuur en verdampt er minder vocht in de lucht’, zegt Jim Randerson, klimaatwetenschapper van de UC Irvine, die meewerkte aan de analyse. ‘Zo lijden er miljoenen bomen aan waterstress en daalt de luchtvochtigheid in de regio, waardoor bosbranden veel groter kunnen worden dan normaal.’