Grote hotels bedreigen kleinste reptiel ter wereld
Valeria Vilardo
26 mei 2009
Het Nationaal Park van Jaragua in de Dominicaanse Republiek is bekend omdat het kleinste reptiel ter wereld er leeft. Het is de zone met de grootste biodiversiteit van de Antillen. Maar een groot hotelproject bedreigt het gebied, zeggen milieu-activisten.
De hotelindustrie, die in de Dominicaanse Republiek sterk op all-informules gefocust is, heeft haar ogen laten vallen op de witte stranden en het heldere water van het Jaragua-park in het zuiden van het land, aan de grens met Haïti.
De regering bestudeert sinds april een voorstel van een niet met naam genoemd Canadees mijnbedrijf dat 850 miljoen dollar wil investeren in de constructie van twee hotels met golfterreinen in Pedernales, vlakbij het Jaragua-park. Het project zou gerealiseerd worden in Cabo Rojo, op nauwelijks enkele kilometers van de Bahía de las Águilas. Die baai is een zeven kilometer lang ongerept strand op de westkust van het park en is zeer in trek bij buitenlandse toeristische bedrijven.
Biosfeerreservaat
Het Nationaal Park van Jaragua, het grootste natuurpark van het land, is 1374 vierkante kilometer groot en bestaat uit bossen, stranden, zee, eilanden en riffen.
Er leven inheemse diersoorten zoals de neushoornleguaan (Cyclura cornuta) en de Ricord’s leguaan (Cyclura ricordi), beide met uitsterven bedreigd. Het is hier dat men de dwerggekko (Sphaerodactylus ariasae) heeft ontdekt, met zijn lengte van 16 millimeter het kleinste reptiel ter wereld.
Op de stranden leggen zeeschildpadden hun eieren. Het is ook de habitat van een moerasschildpad (Trachemys decorata) die met uitsterven is bedreigd.
Strikt genomen ligt Cabo Rojo niet in het Nationaal Park maar het maakt wel deel uit van hetzelfde ecosysteem. Het valt ook binnen het biologisch waardevolle gebied dat de Unesco in november 2002 heeft afgebakend als biosfeerreservaat.
Mijnindustrie
In Cabo Rojo bevinden zich ook bauxietmijnen. Enorme mijn- en haveninstallaties hebben het kustlandschap ingrijpend veranderd. De schildpadden zijn er verdwenen.
“De impact van het grote aantal toeristen bedreigt niet enkel de inheemse soorten maar heel het ecosysteem, een ecosysteem dat uniek is in de wereld”, zegt Yvonne Arias, directeur van de milieu-organisatie Grupo Jaragua.
Duurzaam toerisme
Het toerisme is de op een na grootste bron van buitenlandse deviezen voor de Dominicaanse Republiek. De 676 hotels die het land telt, ontvingen de voorbij twee jaar 8 miljoen buitenlandse toeristen; het aantal inwoners bedraagt 9,5 miljoen.
“Het is noodzakelijk de ontwikkeling van kleine, plaatselijke bedrijven en milieuvriendelijke infrastructuur te stimuleren”, zegt Arias. “Ook de lokale bevolking moet bij het toerisme betrokken worden. Nu ziet die al te vaak de winst van het all-intoerisme aan haar neus voorbijgaan.”
Meer dan 60 procent van de gezinnen in de regio is arm. Het sterftecijfer bij kinderen tot vijf jaar bedraagt 38 procent in Pedernales. 15 procent van die leeftijdsgroep lijdt aan chronische ondervoeding, 5 procent meer dan het Dominicaanse gemiddelde. 30 procent van de 15- tot 24-jarigen zit zonder werk.