Grote namen voeren campagne tegen martelen door VS

Nieuws

Grote namen voeren campagne tegen martelen door VS

Jim Lobe

26 juni 2008

Een brede groep van tweehonderd religieuze leiders, voormalige topfunctionarissen uit het leger en het veiligheidsapparaat in de Verenigde Staten, lanceert een campagne tegen marteling. Ze willen een presidentieel besluit dat elke vorm van marteling van gevangenen onwettig verklaart.

De beginselverklaring van de campagne wordt onder meer ondersteund door drie voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder George Shultz (uit de regering-Reagan), en drie voormalige ministers van Defensie, waaronder William Cohen, een Republikein die diende onder president Clinton.
Oud-generaals
De verklaring, die is opgesteld door de Nationale Religieuze Campagne Tegen Marteling, de Evangelicalen voor Mensenrechten en het Centrum voor Slachtoffers van Marteling, is ook getekend door vijfendertig oud-generaals en admiraals, evenals een aantal hoge oud-medewerkers van de CIA en de FBI.
Het is een “belangrijke gebeurtenis” omdat het zo veel verschillende groepen bij elkaar brengt, zegt dominee David Gushee, evangelisch leider. Meer dan honderd leiders van protestantse, katholieke, joodse en islamitische groepen hebben de verklaring ondertekend.
“Ook al hebben we een verschillende achtergrond en levensstijl, we zijn het erover eens dat marteling en wrede, onmenselijke of vernederende behandeling van gevangenen immoreel, onverstandig en on-Amerikaans is”, zegt de verklaring.
Bovendien is marteling contraproductief. “In onze pogingen om onszelf te beveiligen hebben we onze toevlucht genomen tot tactieken die niet werken, Amerikaans overzees personeel in gevaar brengen, andere landen ontmoedigen om met ons samen te werken en uiteindelijk niet onze veiligheid te vergroten.”
De verklaring wil een presidentieel besluit dat alle ondervragingen verbiedt “die we bij Amerikanen ook niet acceptabel vinden”.
Systematisch martelregime
De campagne volgt op een periode van veel onthullingen over de betrokkenheid van hoge regeringsfunctionarissen bij de goedkeuring van de zogenaamde “verbeterde ondervragingstechnieken”, zoals waterboarding (bijna-verdrinking). Recentelijk verscheen er nog een onderzoek van Artsen voor Mensenrechten naar marteling van gevangenen die onterecht vastzaten. In het voorwoord concludeert oud-majoor-generaal Antonio Taguba dat de bevelhebber “toestemming heeft gegeven voor een systematisch martelregime”.
Het Congres heeft marteling in 2005 verboden, maar onder druk van de regering-Bush is er een uitzondering opgenomen voor de CIA. De CIA houdt bovendien mensen vast in geheime gevangenissen en levert hen uit aan landen die martelpraktijken toestaan.
De organisatoren willen de komende maanden zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen om de verklaring daarna te overhandigen aan president Bush. Als die niet luistert, gaan ze naar de volgende president.