Guinee-Bissau is paradijs voor drugshandelaars

Nieuws

Guinee-Bissau is paradijs voor drugshandelaars

Chaima Haskal

12 februari 2009

De voormalige Portugese kolonie Guinea Bissau is de laatste jaren een makkelijk doelwit geworden voor internationale drugssmokkelaars.

Steeds meer drugshandelaars krijgen het moeilijk om hun narcotica naar Europa te exporteren. Alle routes worden streng gecontroleerd, waardoor handelaars nieuwe trajecten trachten uit te stippelen, dwars door Afrika. Daarom hebben ze onder andere gekozen om de drugs via het het West-Afrikaans Guinee-Bissau te vervoeren.

Transport & Export

Naar schatting wordt er dagelijks een ton pure Colombiaanse cocaïne door de mangroven en kleine eilandengroepen van Guinee-Bissau getransporteerd, op weg naar Europa. Meer dan een kwart van de cocaïne die in Europa in beslag wordt genomen, komt uit West-Afrika.
Volgens de VN bedraagt het drugstransport in de voormalige Portugese kolonie tien keer meer dan ’s lands bruto nationaal product, dat vooral afkomstig is uit  de export van cashewnoten en de inbreng van buitenlands hulp en humanitaire hulporganisaties. De Wereldbank heeft het land als vijfde armste land ter wereld geclassificeerd.

Factoren

Verschillende factoren maken van het land een perfect doelwit voor de Colombiaanse drugsbaronnen. Het land wordt al jarenlang geteisterd door gewelddadige coups, ziektes als cholera en burgeroorlogen. Duizenden werden gedood, gewond of verlieten het land.
De geografische ligging is zeker niet te verwaarlozen. Het land beschikt over een maritiem deel dat groter is dan het vasteland en een eilandengroep waar geen enkele zeemacht controle voert. Wie drugs wil invoeren kan dat zonder enig probleem, de grenzen zijn open voor iedereen.
Volgens de VN heeft de  regering totaal geen controle op de terechtstellingen en uitwijzingen omdat er een tekort is aan deftig materiaal en aan voldoende ervaring. Het land beschikt ook niet eens over een gevangenis. De enige gevengenis die het land ooit had werd tien jaar geleden tijdens de burgeroorlog verwoest.

Lokale anti-drugsagenten en de judiciële politie zijn bereid om de drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa aan te pakken, maar hun inspanningen leveren telkens weer niets op wegens een te grote macht van de drugshandelaars op de regering en de bevolking.

De criminele bendes gebruiken satelliettelefoons, vliegtuigen en speedboten terwijl de onderbetaalde staatsinstituties en politie het moeten stellen met de primitieve middelen die ze krijgen, zelfs computers zijn een rariteit.

Als Guinee-Bissau niet snel genoeg hulp krijgt dan zal ze een nog nooit geziene en gefaalde drugsstaat worden, gerund door de mafia.