Mijnbouw profiteert van het falen van de overheid om landbouwgrond te beschermen

Guineeërs lijden schade van groeiende bauxietmijnen

Marco Farouk Basir CC BY-SA 3.0

Bauxietmijn

De snelgroeiende bauxietindustrie in Guinee bedreigt het bestaan van duizenden Guineeërs, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een vandaag verschenen rapport.

De mijnbouw in het land heeft volgens HRW landbouwgrond en waterbronnen verwoest en huizen en bomen onder een laag stof bedekt.

HRW onderzocht de situatie bij de twee meest productieve mijnen in 2017, van La Société Minière de Boké (SMB), een joint venture gelinkt aan aluminiumproducent China Hongqiao Group en de Compagnie des Bauxites de Guinée (CBG), een al tientallen jaren oud bedrijf dat mede eigendom is van de multinationals Alcoa en Rio Tinto.

Landbouwgrond

HRW wil dat de Guineese regering, die het land tot de op twee na grootste bauxietexporteur ter wereld heeft gemaakt, direct actie onderneemt om bedrijven beter te reguleren en de plaatselijke bevolking te beschermen.

‘Zonder goede regelgeving dreigt bauxietmijnbouw de manier van leven van tientallen gemeenschappen in de buurt van de mijnen te verwoesten’

‘Zonder goede regelgeving dreigt bauxietmijnbouw de manier van leven van tientallen gemeenschappen in de buurt van de mijnen te verwoesten’, zegt Jim Wormington, onderzoeker bij HRW. ‘De focus op groei van de bauxietsector door de Guineese regering krijgt te vaak voorrang boven de bescherming van milieu en mensenrechten.’

HRW sprak met driehonderd mensen in dertig dorpen die te maken hebben met mijnbouw in de regio Boké, en deed interviews met vertegenwoordigers van overheden, bedrijven en andere betrokkenen. Tientallen boeren beschreven hoe de mijnbouw profiteert van het falen van de overheid om landbouwgrond en land dat van waarde is voor de gemeenschap, te beschermen.

In 2011 werd een mijnbouwwet aangenomen, maar die wordt niet naar behoren uitgevoerd.

Water

‘Ze breiden uit op de grond die we nodig hebben voor voedsel’, zegt een woordvoerder uit Boundou Waadé, een dorp omringd door mijnen.

Hoewel er soms compensatie volgt, worden de boeren niet geadviseerd over hoe ze dat kunnen herinvesteren. ‘Ik heb de compensatie gebruikt om mijn twee zoons naar Europa te sturen’, zei een vader. ‘Maar nadat ze in Libië waren aangekomen, heb ik niets meer van ze gehoord. Ik maak me er zorgen over dat ze gevangen zitten of dood zijn.’

Veel bewoners gaven aan dat het waterniveau en de waterkwaliteit in de plaatselijke rivieren gedaald is, sinds de komst van de mijnbouw. In diverse dorpen rondom mijnen van SMB, was de schade zodanig dat drinkwater soms langdurig aangevoerd moest worden via tankers.

Tientallen dorpsbewoners klagen ook over het stof dat vrijkomt tijdens de mijnbouw en het transport van bauxiet. Er ligt een rode laag stof over de dorpen en gewassen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Grootste bauxietreserves, toch arm

Guinee heeft de grootste bauxietreserves van de wereld, maar is een van de armste landen. Hoewel de capaciteit bij overheidsinstanties die de mijnbouw moeten controleren in de afgelopen jaren is uitgebreid, is er nog steeds niet genoeg personeel, geld en politieke wil om dit goed te doen, zegt HRW. De mijnbouwbedrijven gaven in een reactie op het rapport van HRW aan dat ze werken aan verbetering.

‘De bauxietsector in Guinee zal in de komende jaren nog verder uitbreiden’, zegt Wormington. ‘Als dat een zegen moet worden en geen vloek, moet de overheid er zorg voor dragen dat de bevolking dichtbij de mijnen profiteert van de snelle groei en er geen slachtoffer van wordt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.