Haïti lijdt honger terwijl voedselhulp bederft

Nieuws

Haïti lijdt honger terwijl voedselhulp bederft

Christiane Mukendi

28 maart 2008

Het strengere havenbeleid van de Haïtiaanse regering belet de efficiënte voedselhulpverdeling aan de bevolking. De arme bevolking lijdt honger terwijl tonnen voedselhulp door de lange wachttijden bederft.

Miljoenen Haïtianen lijden dagelijks honger. Bijna de helft van de Haïtiaanse bevolking is ondervoed en de armsten moeten overleven op koekjes gemaakt van afval, zout en plantaardige olie, meldt Associated Press. Van de tonnen voedselhulp die het land jaarlijks ontvangt, geraakt slechts een klein gedeelte bij de bevolking. Dat is een gevolg van het strengere havenbeleid dat de Haïtiaanse regering vorige herfst invoerde.
De Haïtiaanse havens zijn reeds jaren een internationale draaischijf voor smokkel – waaronder Colombiaanse cocaïne - naar de Verenigde Staten. De strengere controles op de ladingen hebben echter grote vertragingen veroorzaakt. Goederen blijven soms maandenlang geblokkeerd in afwachting van de douanecontrole. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de tonnen voedselhulp die op regelmatige basis naar het land worden gevaren. Het voedsel bederft en moet vernietigd worden.
Het VN Voedselhulpprogramma heeft lokale medewerkers aangenomen om de administratie aan de doaune sneller te regelen. Maar kleinere hulporganisaties zijn vaak gedwongen om hun voedselhulp te vernietigen.
“Het eten is beschikbaar, het geraakt echter niet tot bij de bevolking”, meldt een Amerikaanse ex-hulpverleenster. “Het is zo vaak gebeurd, tegen dat het voedsel voorbij de douanediensten geraakt is het vervallen en zijn wij verplicht om het te verbranden.”