Half miljoen hongerdoden door klimaatverandering tegen 2050

De klimaatverandering verandert eetpatronen en kan zo een half miljoen volwassenen het leven kosten tegen 2050. China en India worden het hardst getroffen, waarschuwt een studie in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet.

  • Eleanor Church / CAFOD Photo Library (CC BY-NC-ND 2.0) De landen die het hardste worden getroffen zijn ontwikkelings- en groeilanden in het westen van de Pacific en Zuidoost-Azië, met name China en India met respectievelijk 248.000 en 136.000 doden. Eleanor Church / CAFOD Photo Library (CC BY-NC-ND 2.0)

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford maakten de eerste gedetailleerde projectie van de gevolgen van de klimaatverandering voor het gemiddelde dieet en lichaamsgewicht in 155 landen. ‘Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de voedselproductie, maar veel minder naar de bredere gezondheidseffecten daarvan’, zegt Marco Springmann, hoofdauteur van de studie. ‘Veranderingen in de beschikbaarheid van voedsel blijken ook gevolgen te hebben voor onder meer de inname van fruit en groenten, consumptie van vlees en het lichaamsgewicht.’

De simulaties tonen aan dat, als er geen actie wordt ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, de klimaatverandering de verwachte vooruitgang op het vlak van voedselvoorziening met een derde teniet kan doen tegen 2050. De beschikbare hoeveelheid voedsel per persoon zal dan met 3,2 procent verminderen — of 99 kilocalorieën per dag. De inname van groenten en fruit kan met 4 procent dalen, die van rood vlees met 0,7 procent.

Half miljoen doden

De verschillen lijken klein maar hebben een niet te onderschatten effect, waarschuwen de onderzoekers. De veranderingen kunnen 529.000 mensen het leven kosten tegen 2050. Dat terwijl in een wereld zonder klimaatverandering de vooruitgang op het vlak van voedselvoorziening 1,9 miljoen overlijdens zou vermijden.

De landen die het hardste worden getroffen zijn ontwikkelings- en groeilanden in het westen van de Pacific en Zuidoost-Azië, met name China en India met respectievelijk 248.000 en 136.000 doden. Verrassend genoeg vermelden de onderzoekers ook Europese landen: Griekenland met 124 doden per miljoen inwoners en Italië met 89 doden per miljoen inwoners.

Inspanningen

‘De projectie toont aan dat zelfs een bescheiden vermindering van de hoeveelheid beschikbaar voedsel per persoon tot veranderingen kan leiden in de hoeveelheid energie en de samenstelling van het dieet, en dat die veranderingen grote gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid’, zegt Springmann.

Belangrijk is wel dat een vermindering van de uitstoot belangrijke positieve effecten kan hebben op de volksgezondheid, zeggen de auteurs, en het aantal doden met 29 tot 71 procent kunnen verminderen, afhankelijk van hoe sterk die inspanningen zijn.

‘Uit de studie blijkt duidelijk dat de klimaatverandering een aanzienlijke negatieve impact zal hebben op de toekomstige mortaliteit, zelfs in een optimistisch scenario’, zegt Springmann. ‘De inspanningen om ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering moeten snel worden opgevoerd.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.