Handel tussen VS en Cuba bloeit

Nieuws

Handel tussen VS en Cuba bloeit

Dalia Acosta

20 december 2005

Politiek zit er nog altijd een haar in de boter tussen Cuba en VS, maar de handel tussen de twee landen blijft groeien. Cuba doet er alles aan om het Amerikaanse handelsembargo verder te ondergraven.

Cuba importeert dit jaar voor meer dan 500 miljoen dollar uit de VS, voorspelt Pedro Álvarez, de directeur van Alimport. Dat is het Cubaanse overheidsorgaan dat over buitenlandse handel gaat. Als de prognose klopt, heeft Cuba dit jaar 5,4 procent meer ingevoerd uit de VS dan vorig jaar.

Alles wijst erop dat de groei ook volgend jaar zal aanhouden. Vorig week ondertekende Alimport een intentieverklaring met de U.S. Wheat Associates voor de levering van een half miljoen ton tarwe in 2006. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse deelstaat Virginia keurden een verkoopsakkoord goed ter waarde van 30 miljoen dollar. En John Baldacci, de gouverneur van de deelstaat Maine, zette in Havana zijn handtekening onder een contract van 20 miljoen dollar voor de levering van appels, pootaardappelen, hout, papier en vee.

Baldacci was de zesde Amerikaanse gouverneur die Cuba aandeed sinds 2001, toen het Amerikaanse parlement de verkoop van levensmiddelen aan Cuba om humanitaire redenen toeliet. Iedereen wil zaken doen en betere relaties uitbouwen met Cuba, verklaarde Baldacci in Havana. Hij maakte zich sterk dat er spoedig een verdere toenadering zou komen tussen de twee landen.

Toch houden de VS nog altijd niet van het Cubaanse regime, en dat laten ze op alle mogelijke manieren voelen. De Amerikaanse regering heeft bijvoorbeeld net beslist dat het Cubaanse baseballteam geen toelating krijgt om deel te nemen aan de eerste World Baseball Classic die in maart simultaan in de VS, Japan en Puerto Rico plaatsvindt.

Maar de handelscontacten aan banden leggen, lukt steeds minder goed. Geld doet wonderen, ook in de moeilijke relatie tussen Cuba en de VS. Cuba blijft prioriteit geven aan de aankoop van levensmiddelen in de VS - dat is een manier om een bres te slaan in de economische blokkade die Washington al meer dan 40 jaar geleden oplegde, legt een Cubaanse economist uit die anoniem wil blijven. Het is een economische strategie, maar ook een politieke.”

Af en toe draaien oprispingen vanuit Washington de klok weer terug. In februari vaardigde het Amerikaanse ministerie van Financiën nieuwe regels uit die de handel met Cuba bemoeilijken. Cuba moet voortaan Amerikaanse importwaren betalen voordat ze ingescheept worden. Door de maatregel liep het aantal handelstransacties tussen de VS en Cuba in april meteen met een kwart terug.

Vooral de Amerikaanse rijstboeren die naar Cuba uitvoeren, waren boos. 200.000 ton rijst raakte niet verkocht. Wij hebben rijstboeren voor wie de Cubaanse markt belangrijk is, en zij spelen marktaandeel kwijt, klaagt Kirby Jones, de voorzitter van de Amerikaans-Cubaanse handelsvereniging. Economen schatten dat Amerikaanse rijstboeren de afgelopen 40 jaar 3,1 miljard dollar zijn misgelopen doordat Cuba verboden gebied was.

Maar onder druk van een groep senatoren zwakte het Amerikaanse parlement de nieuwe handelsbeperkingen van begin dit jaar in juli weer af. Stilaan staat er te veel geld op het spel om alleen de principes te laten beslissen.

Volgens de Cubaanse regering zijn de VS ondanks het embargo de op drie na belangrijkste exporteur naar Cuba. Cuba drijft handel met 157 ondernemingen uit 37 Amerikaanse deelstaten. Zonder het embargo zou de handel tussen Cuba en de VS in vijf jaar tijd een volume van 20 miljard dollar kunnen halen, schat Havana.

Ik denk dat bij de Amerikanen kopen een goede zaak is voor de Cubanen, zeker als het om rijst en kip gaat, zegt Esteban Martínez, een mechanicus. Als eindejaarspremie heeft hij net een doos met meer dan 15 kilogram kippenvlees uit de VS gekregen. (PD/ADR)