Handelsverdrag tussen EU en Japan bevat klimaatbepaling

内閣官房内閣広報室 (CC BY 4.0)

De Japanse eerste minister Shinzō Abe, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Comissie Jean-Claude Juncker tijdens een persconferentie in 2017.

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan creëert niet alleen de grootste vrijhandelszone ter wereld, het is ook het eerste dat een expliciete verwijzing bevat naar het VN-klimaatverdrag.

In het akkoord komen de EU en Japan overeen om samen te werken om het klimaatakkoord van Parijs na te komen. Handel kan een “positieve bijdrage” leveren om de opwarming van de aarde te stoppen, stelt het akkoord.

Het akkoord stelt ook dat Japan en de EU ernaar zullen streven om de handel in hernieuwbare energie en andere klimaatoplossingen te faciliteren.

Eerder had de Europese commissaris voor Handel Cecilia Malmström gezegd dat deelname aan het klimaatakkoord van Prijs een voorwaarde is om handelsakkoorden af te sluiten met de EU.

Multilateralisme

Het klimaatakkoord is een inmiddels een symbooldossier geworden voor het multilateralisme dat ondermijnd wordt door de regering-Trump in de VS. Trump heeft aangekondigd dat hij zich zo snel als wettelijk mogelijk zal terugtrekken uit het verdrag.

“We sturen een sterk signaal naar de wereld dat twee van de grootste economieën nog altijd geloven in open handel en zich verzetten tegen zowel unilateralisme en protectionisme”, zegt Malmström.

Details

Deskundigen stellen wel vragen bij het gebrek aan details over de klimaatbescherming in het handelsakkoord. “De EU is voornamelijk bezig met de liberalisering van de handel”, zei Laurens Ankersmit, jurist bij Client Earth, eerder dit jaar over het akkoord.

Een beslissing van het Europees Hof in 2017 stelde dat commissie delen van handelsakkoorden kan opschorten als er inbreuken werden vastgesteld op de duurzaamheidsbepalingen. Maar Ankersmit betwijfelt of de EU zo’n enorme economische deal in gevaar zouden brengen voor het klimaatakkoord van Parijs.

Het akkoord tussen de EU en Japan zou deze week ondertekend worden in Brussel, maar de Japanse premier Abe annuleerde zijn bezoek op het laatste moment door overstromingen in zijn land.

Bron: Climate Home News

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.