Hardere acties in Thailand aangekondigd op crisisdag 100

Nieuws

Hardere acties in Thailand aangekondigd op crisisdag 100

Johan Denis

01 september 2008

De Volksalliantie voor Democratie (PAD) leidt op maandag reeds voor de 99ste dag protesten in Bangkok waarmee ze het ontslag eisen van eerste minister Samak Sundaravej. De premier wil echter van geen wijken weten.

In mei dit jaar begonnen de acties in Bangkok. De PAD eist het ontslag van premier Samak Sundaravej, aan de macht sinds januari dit jaar. Vorige week dinsdag werden de acties opgedreven en enkele gebouwen bezet, waaronder de ambtswoning van de premier.
Protestacties reikten vrijdag ook verder dan de hoofdstad, toen de luchthavens van Phuket, Hat Yai and Krabi geblokkeerd werden. Op maandag ontplofte in Bangkok een bom, die enkel materiële schade veroorzaakte en geen gewonden maakte.
Vakbonden hebben aangekondigd vanaf dinsdag, dag 100 van de crisis, overheidsgebouwen af te sluiten van elektriciteit, water en telefoon. Ook vanaf dinsdag zal personeel van Thai Airways vluchten beginnen verlaten en personeel van openbare bussen heeft aangekondigd 80 procent van het busverkeer stil te leggen in hoofdstad Bangkok. Sunthorn Rakrong, PAD-coördinator, heeft gezegd dat het sluiten van luchthavens ook gepland is als Samak weigert af te treden.
Premier Samak waarschuwde in zijn wekelijkse radio-optreden zondag dat zijn geduld op geraakt. “Ik heb geen schrik, maar ik ben verontrust over chaos in het land,” zei hij. Hij voegde er nog aan toe “We kunnen de bezetting van mijn ambtswoning niet oneindig laten duren zonder actie te ondernemen.” Geconfronteerd met aankondigingen van hardere acties heeft hij een gepland bezoek op dinsdag aan Japan evenwel uitgesteld.

Politiek asiel

De PAD heeft in september 2006 mee gezorgd voor het ontslag van toenmalig premier Thaksin Shinawatra, die beschuldigd werd van corruptie en machtsmisbruik. Na vijftien maanden militair bestuur en verkiezingen in december vorig jaar kwamen Samak en zijn PPP aan de macht. De partij van de premier is opgebouwd uit leden van de ontbonden Thai Rak Thai partij van ex-premier Thaksin.
De erg goede relaties tussen Samak en Thaksin zijn een doorn in het oog van de demonstranten van de PAD. Pogingen om enkele clausules te wijzigen aan de constitutie van 2006 die vooral bedoeld leken om de eigen partij te dienen hebben Samaks persoon verder in diskrediet gebracht. Miljardair en mediatycoon Thaksin is twee weken geleden naar Groot-Brittannië verhuisd, waar hij politiek asiel aanvroeg om zo rechtszaken in Thailand te ontlopen
Vele van de bezetters van de ambtswoning gaan gekleed in geel, de kleur van het populaire koningshuis. De PAD beschuldigt de PPP ervan een republiek te willen vestigen in Thailand en het koningshuis van koning Bhumibol Adulyadej (80) op te doeken, iets wat Samak ten stelligste tegenspreekt.
De crisis laat ook een duidelijke breuk zien in de Thaise maatschappij. “De huidige crisis is gedeeltelijk een echt conflict tussen twee totaal verschillende klassen in Thailand, de stedelijke middenklasse en de arbeidersklasse,” zegt Charles Keyes, Thailandexpert aan de Washingtonuniversiteit in Seattle. Op het platteland zijn zowel Thaksin als Samak nog geliefd, maar in een editoriaal van maandag in The Bangkok Post klinkt het anders: “De regering van Samak staat op nummer één als kandidaat voor slechtste regering in 76 jaar constitutionele monarchie.”