Plastic eiland schudt beleid in actie

Hekken moeten schokkende massa plastic uit Caraïbische Zee houden

CC Caroline Power / Ips

 

In oktober plaatste fotografe Caroline Power op haar Facebookpagina schokkende foto’s van enorme hoeveelheden plastic in de Caraïbische Zee rond het eiland Roatán. Overal ter wereld publiceerden kranten die foto’s. 

De schokkende foto’s van massa’s plastic in de Caraïbische Zee hebben de overheid in Guatemala wakker geschud. Ze gaat nu speciale hekken plaatsen in de Motagua-rivier.

Het eiland ligt in de Golf van Honduras, waar zowel Honduras als Guatemala een stuk kust hebben. Ook daar liggen de stranden bezaaid met plastic.

Rivier

Honduras en Guatemala verwijten elkaar de belangrijkste oorzaak te zijn van de plasticvervuiling. Maar Guatemala gaat nu alvast zelf biologische hekken plaatsen in de Motagua-rivier, de langste rivier van het land.

Guatemala plant ook andere maatregelen, zoals een betere afvalwaterzuivering en campagnes om de bevolking minder plastic te laten gebruiken.

De hekken, die van gerecycleerd plastic zijn gemaakt, moeten vermijden dat het plastic in zee stroomt.

Via de Motagua, dat in zijn laatste kilometers de grens tussen beide landen vormt, stromen dagelijks massa’s plastic afval de Caraïbische Zee in. Tijdens de regenseizoen wordt die plastic stroom nog erger.

Guatemala plant ook andere maatregelen, zoals een betere afvalwaterzuivering en campagnes om de bevolking minder plastic te laten gebruiken en meer te laten recycleren.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift