Geen klimaatgesprekken meer in 2020

Nieuws

Na klimaattop in Glasgow wordt ook top in Bonn afgelast

Geen klimaatgesprekken meer in 2020

Geen klimaatgesprekken meer in 2020
Geen klimaatgesprekken meer in 2020

IPS

25 juni 2020

De Duitse lockdownmaatregelen maken ook de tussentijdse klimaatvergadering in Bonn onmogelijk. Daardoor zijn er dit jaar helemaal geen klimaatonderhandelingen meer, want ook de cruciale klimaattop in Groot-Brittannië was al verschoven naar 2021.

public domain (CC0)

Nu de Duitse regering alle grote evenementen te verbiedt tot eind oktober, besliste het VN-klimaatbureau (UNFCCC) noodgedwongen om de top in Bonn af te blazen. Eerder werd ook al de klimaattop in de Schotse stad Glasgow verschoven naar eind volgend jaar.

public domain (CC0)

De grote politieke klimaattoppen krijgen meestal het meeste aandacht in de media, omdat de wereldleiders er hun opwachting maken en de grote lijnen worden uitgezet. Maar elk jaar vindt ook in het Duitse Bonn een belangrijke top plaats.

Op die formele bijeenkomst van het VN-Klimaatbureau (UNFCCC) worden vaak de technische details uitgewerkt. Dit jaar moesten klimaatdiplomaten het bijvoorbeeld eens worden over de spelregels van het Klimaatakkoord van Parijs, zoals de wereldwijde emissiehandel en transparantie bij het melden van emissiereducties.

De bezorgdheid groeit dat het momentum in de strijd tegen de klimaatverandering helemaal wegzakt.

Glasgow

De top in Bonn was oorspronkelijk in juni gepland, maar was al verplaatst naar oktober. Nu de Duitse regering alle grote evenementen te verbiedt tot eind oktober, besliste het VN-klimaatbureau (UNFCCC) noodgedwongen om de top in Bonn af te blazen.

Eerder werd ook al de klimaattop in de Schotse stad Glasgow verschoven naar eind volgend jaar.

Dat betekent dat er dit jaar geen klimaatgesprekken op hoog niveau meer zullen plaatsvinden. De bezorgdheid groeit dat het momentum in de strijd tegen de klimaatverandering helemaal wegzakt.

Werk gaat door

UNFCCC-baas Patricia Espinosa verzekert dat er in tussentijd verder gewerkt wordt, ondanks het uitstel van de fysieke vergaderingen.

“COVID-19 is een buitengewone uitdaging met een impact op het leven van miljarden mensen”, zegt Espinosa. “Maar het heeft geen einde gemaakt aan de klimaatverandering, die maar blijft versnellen. Het klimaatprobleem blijft een existentiële bedreiging en we moeten blijven werken aan collectieve, multilaterale actie op wereldschaal om die bedreiging aan te pakken. De pandemie heeft de manier waarop we werken veranderd maar het werk niet gestopt.”