Helft ouderen in de wereld heeft geen pensioen

Nieuws

Helft ouderen in de wereld heeft geen pensioen

Helft ouderen in de wereld heeft geen pensioen
Helft ouderen in de wereld heeft geen pensioen

IPS

02 oktober 2014

Bijna de helft van de ouderen in de wereld die de pensioenleeftijd bereikt heeft (48 procent), moet het doen zonder een vorm van pensioen. Bij degenen die wel een uitkering krijgen (52 procent), is dat in veel gevallen onvoldoende, staat in een gisteren verschenen rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Veel ouderen – mannen en vrouwen – moeten zo lang ze kunnen doorwerken en worden vaak slecht betaald. Het rapport laat echter ook zien dat veel lage- en middeninkomenlanden de voorzieningen in de afgelopen jaren verbeterd hebben, met een combinatie van staatsuitkeringen en via premies opgebouwde pensioenen.

De auteurs van het rapport bekeken de situatie in 178 landen. In meer dan 45 landen krijgt meer dan 90 procent van de inwoners een oudedagsuitkering of pensioen. In 20 ontwikkelingslanden is dat (bijna) 100 procent.

Europa

“Veel ontwikkelingslanden werken aan uitbreiding van hun pensioensystemen. Dat is een zeer positieve trend”, zei Isabel Ortiz, directeur van de afdeling Sociale Zekerheid van de ILO. “Maar het is even belangrijk dat ouderen voldoende te besteden hebben. Ze hebben het recht oud te worden in waardigheid, zonder in armoede te belanden.”

Opvallende resultaten, variërend van 25 tot 70 procent pensioendekking, zijn geboekt in China, Lesotho, Thailand, Oost-Timor en Tunesië. De onderzoekers constateerden ook dat toekomstige pensioengerechtigden in minstens veertien Europese landen – als gevolg van langzaam economisch herstel in de regio – tegen 2050 lagere pensioenen zullen ontvangen.