Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen

Nieuws

Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen

Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen
Herbebossing blijft ver achter bij doelstellingen

Fabiola Ortiz

20 juni 2012

Landen in de wereld hebben tot nu toe toegezegd 18 miljoen hectare bos te herstellen voor 2020. Dat is slechts 12 procent van de 150 miljoen hectare die vorig jaar tijdens de Bonn Challenge, een conferentie over herbebossing, als doel werd gesteld.

Dat heeft Stewart Maginnis van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gezegd tijdens de duurzaamheidstop Rio+20 in Rio de Janeiro. De IUCN wil dat meer landen meedoen aan de vrijwillige campagne en beloven bossen en land te herstellen.

Momenteel wacht 2 miljard hectare van de planeet op herstel, zei hij. “In de komende tien jaar moeten we toewerken naar het doel van 150 miljoen hectare. De meer dan 10 procent hiervan die nu is toegezegd, is een eerste stap.”

Economie

Omdat meedoen aan de campagne vrijwillig is, staan er ook geen sancties op een weigering om mee te werken. Bij de landen die aanwezig zijn op de Rio+20, die nog tot vrijdag 22 juni duurt, zei Maginnis echter “enthousiasme” te voelen.

Volgens IUCN-voorzitter Ashok Khosla heeft herbebossing een zeer positieve invloed op ecosystemen en de biodiversiteit. Het doel voor 2020 is ambitieus, maar haalbaar, zei hij. Er is een investering van 18 miljard dollar (ruim 14 miljard euro) per jaar voor nodig.

De Bosbouwdienst van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft alleen al toegezegd 15 miljoen hectare te herstellen. De Rwandese regering heeft beloofd 2 miljoen hectare te herstellen en in Brazilië wil een coalitie van overheidsdiensten, ngo’s en de private sector 1 miljoen hectare herbebossen.

Volgens de IUCN wordt er met de herbebossing van 150 miljoen hectare 80 miljard dollar (ruim 63 miljoen euro) in de economie geïnjecteerd. Ook leidt herbebossing tot een aanzienlijke beperking van de uitstoot van broeikasgassen die een negatieve invloed hebben op de klimaatverandering.