'Herinvoering doodstraf Pakistan stopt terrorisme niet'

Na een onderbreking van zes jaar heeft Pakistan de doodstraf opnieuw ingesteld en ook daadwerkelijk uitgevoerd. Terwijl politici en geestelijke leiders de beslissing toejuichen, spreken mensenrechtenorganisaties van een cynische reactie die het terrorisme niet zal stoppen.

  • CC Kate Ter Haar CC Kate Ter Haar

‘Het hele land staat achter ons’, verklaarde premier Nawaz Sharif toen hij vorige week woensdag de doodstraf opnieuw had ingesteld, na de bloedige aanslag op een militaire school een dag eerder. Daarbij kwamen 150 mensen – voornamelijk kinderen – om het leven.

In de resolutie staat dat Pakistan in toenemende mate met terrorisme krijgt af te rekenen, en dat het zich niet kan veroorloven enige genade te tonen tegenover militanten en iedereen die onschuldige mensen doodt.

Sindsdien zijn er al vier mensen opgehangen in de provincie Punjab voor hun betrokkenheid bij de aanslagen op gewezen president Pervez Musharraf in december 2003 en tegen het Pakistaanse legerhoofdkwartier in oktober 2009.

Amnesty International meent dat het hervatten van terechtstellingen de vicieuze cirkel van terrorisme niet zal doorbreken. ‘Het is een cynische reactie die moet verhullen dat de regering er niet in slaagt om haar burgers in het noordwesten van Pakistan effectief te beschermen’, schrijft David Griffiths, onderdirecteur van Amnesty International Asia-Pacific, in een verklaring.

Los van het feit dat de doodstraf het recht op leven schendt, wijst Griffith erop dat veel executies in Pakistan worden voltrokken na een proces dat niet aan de internationale normen voldoet.

Zucht van verlichting

De regering staat onder enorme druk om het terrorisme aan te pakken, en beweert dat ze geen andere keuze heeft dan de doodstraf opnieuw in te voeren. Religieuze groepen en politieke partijen hebben positief gereageerd op de ophangingen van terroristen. Eindelijk zal de gerechtigheid geschieden, is de teneur.

‘Het is een eerste stap naar vrede en de mensen hebben dan ook een zucht van verlichting geslaakt’, verklaarde de leider van Sunni Tehreek, Sarwat Ijaz Qadri. De secretaris-generaal van Jamaat-i-Islami, Liaquat Baloch, zei dat aan moordenaars, terroristen en vijanden van de mensheid geen concessies gedaan moeten worden en pleitte voor de uitvoering van hun doodstraf wanneer alle wettelijke formaliteiten afgehandeld zijn.

‘De regering zou alle terroristen moeten opknopen, zonder onderscheid te maken tussen slechte en goede taliban’, reageerde Mian Iftikhar Husain, voorzitter van de Awami Nationale Partij. Hij voegde eraan toe dat zijn partij gelooft in geweldloosheid en zich fel tegen terrorisme keert.

Vrees voor vergelding

Pakistan telt 8000 veroordeelde gevangenen die sinds 2008 wachten op de doodstraf. Zeventien van hen, voornamelijk terroristen, zullen in de komende dagen geëxecuteerd worden.

Drie veroordeelde terroristen van de extremistische groepering Lashkar-i-Jhangvi kregen de ultieme straf in 2004 en zouden in augustus van 2013 terechtgesteld worden. Maar uit vrees voor vergelding door de taliban beslisten de autoriteiten op het laatste nippertje om de executies niet door te laten gaan.

Griffiths van Amnesty International waarschuwt dat veel mensen in Pakistan momenteel gevaar lopen. ‘De regering moet onmiddellijk haar plannen voor volgende terechtstellingen opbergen en opnieuw een moratorium op de doodstraf afkondigen.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift