Hernieuwbare energie verliest terrein in Latijns-Amerika

Nieuws

Hernieuwbare energie verliest terrein in Latijns-Amerika

07 juni 2012

In Latijns-Amerika is de opwekking van energie met hernieuwbare bronnen in het eerste decennium van deze eeuw gedaald. Nochtans heeft de regio een groot potentieel, zeggen experts.

Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de productie van energie daalde van 25 procent in 1990 tot 23 procent in 2009, blijkt uit cijfers van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instelling.

“De ontwikkeling van hernieuwbare energie is de grote uitdaging”, zegt Hugo Ventura, energie-expert van de Cepal. “De helft van het potentieel van hernieuwbare energie bevindt zich in ontwikkelingslanden, ook Latijns-Amerika heeft een groot potentieel.”

Hij pleit ervoor “de kost van de milieu-impact van alternatieve energiebronnen te analyseren, vooral als men rekening houdt met de internationale context, waarin de economie op CO2-armere oplossingen overgaat.”

Wereldwijd is vorig jaar 260 miljard dollar (207 miljard euro) geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Daarvan nam Latijns-Amerika slechts 10 procent voor zijn rekening. Dat staat in een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en consultancybedrijf Bloomberg New Energy Finance, die over twee weken op de VN-duurzaamheidstop (Rio+20) in Rio de Janeiro zal worden gepresenteerd.

De studie is een soort handleiding voor producenten en investeerders. Ze biedt hen een inzicht in de mogelijkheden van hernieuwbare energie in de regio.
Het interessantste land, zegt de studie, is Brazilië, dat van 2006 tot 2011 projecten en bedrijven voor schone energie ter waarde van 70 miljard dollar (55 miljard euro) aantrok. Vooral windenergie is er in opmars. Vorig jaar overtroffen de investeringen in windturbines zelfs die in biobrandstoffen.

Andere interessante landen voor investeerders zijn Nicaragua, met veel mogelijkheden voor wind- en geothermische energie, en Panama, dat op kleine waterkrachtcentrales inzet, zegt de studie.