Het Andere Boek trekt de stekker uit

Nieuws

Het Andere Boek trekt de stekker uit

Het Andere Boek trekt de stekker uit
Het Andere Boek trekt de stekker uit

08 februari 2010

Na 33 jaar stopt de alternatieve boekenbeurs 'Het Andere Boek' ermee. De raad van bestuur heeft er unaniem voor gekozen om na de geslaagde editie van oktober 2009 in schoonheid te eindigen.

Het Andere Boek’ vindt dat het de ambities niet meer kan waarmaken op een manier waar het zelf volledig kan achter staan.
De organisatoren wijzen vier elementen aan die tot de stopzetting van de beurs leidden:

  1. Moeilijk om anders te zijn
    Ontluikende talenten en spraakmakende debatten kan je meer dan drie decennia later op vele momenten en podia beluisteren: in bibliotheken en boekhandels, op tal van literaire en culturele evenementen die er intussen zijn bijgekomen. Er vissen meer vissers in dezelfde vijver waardoor het minder vanzelfsprekend geworden is om anders te zijn. In feite kunnen we deze evolutie enkel maar toejuichen.

  2. Vrijwilligers
    Om jaar na jaar Het Andere Boek voor elkaar te krijgen, konden we op alle vlakken van de inhoudelijke en praktische organisatie op een trouwe kern van vrijwilligers rekenen. Pogingen om onze kern te verjongen gingen de goede richting uit, maar het profiel van de vrijwilliger die zowel inhoudelijk als praktisch ter beschikking kan staan, blijkt niet vanzelfsprekend. Dat enkele kernmedewerkers recentelijk professioneel het roer omgooiden, vormde de trigger van ons denkproces.

  3. Minder betalende bezoekers
    Hoewel het totaal aantal bezoekers status quo bleef, begon de laatste edities het aantal betalende bezoekers te dalen. Daardoor werd Het Andere Boek sterker afhankelijk van subsidies en dus groeide het financiële risico dat de Raad van Bestuur telkens moest nemen.

  4. Grote namen aantrekken
    De afgelopen edities bleek het alsmaar moeilijker om internationaal vermaarde pennen naar Antwerpen te halen. Noch onze aanleg van een fonds om de uitgevers in een gedeelde verantwoordelijkheid financieel bij te springen, noch de bereidheid van partners om hetzelfde te doen, waren voldoende om het de uitgevers mogelijk te maken internationale bekende auteurs naar Antwerpen te halen.

‘Andere opties waren mogelijk’, zeggen de organisatoren. ‘Samen en eensgezind hebben we echter voor een point final gekozen omdat we gehecht zijn aan de naam van een initiatief dat staat voor een integraal gebeuren van auteursfestival en boekenbeurs, met drie bezoekende Nobelprijswinnaars, maar ook met politiek recalcitrante standhouders, schuimende pinten, royale porties taart en met de zwetende medewerkers die zorgden dat al deze dingen er jaar na jaar gewoon waren. Dat alles was het één en ondeelbare Andere Boek.’