Het wereldkampioenschap van de hoop

Nieuws

Het wereldkampioenschap van de hoop

Zukiswa Zimela

19 mei 2010

De zestienjarige Neo Malema en zijn broers en zussen wonen met hun grootmoeder in de township Alexandra bij Johannesburg. Ondanks zijn arme achtergrond droomt Malema ervan ooit in het nationale voetbalteam van zijn land te spelen. Dankzij Football for Hope kan hij die droom waarmaken.

“Football for Hope heeft mijn leven veranderd”, zegt Malema. “Vroeger deugde ik niet, ik hing rond, speelde voetbal op straat. Op zekere dag heeft een coach mij ontdekt en mij in zijn team opgenomen. Ik speel nu vier jaar. Nu weet ik dat je door hard te werken je dromen kunt waarmaken.”
Malema en acht andere jonge voetballers vormen Team Alexandra, dat van 4 tot 10 juli Zuid-Afrika zal vertegenwoordigen op het Football for Hope-festival in Alexandra. Tweeëndertig teams uit achtergestelde gemeenschappen nemen eraan deel. Ze komen uit veertig landen en sommige teams hebben spelers uit verschillende landen. Uit landen als Kenia, Cambodja, Israël en Palestina komen teams waarin zowel jongens als meisjes zitten.
De wedstrijdjes, die twaalf minuten duren, worden niet geleid door scheidsrechters. Meningsverschillen moeten worden opgelost via dialoog, een methode waarmee de organisatoren het wederzijdse begrip en de persoonlijke ontwikkeling bij de jonge spelers hopen te versterken.

FIFA

Football for Hope werd in 2007 opgezet door de wereldvoetbalbond FIFA en het internationale netwerk Streetfootballworld. Het ziet voetbal als een instrument om vrede en sociale ontwikkeling te bevorderen. Tot dusver konden 1,5 miljoen jongeren  aan het programma deelnemen.
 
Jürgen Griesbeck, directeur van Streetfootballworld, zegt dat het programma jongeren ertoe wil aanzetten verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. “De deelnemers werden gekozen om de wereld te tonen dat ze jonge leiders zijn. Als je hen hoort praten over zichzelf en over wat ze willen bereiken, dan word je zelf enthousiast.”

Hoop

De spelers van Football for Hope gaan ook deelnemen aan activiteiten die de uitwisseling van ideeën en ervaringen stimuleren, zoals gesprekken over thema’s als aids en workshops rond voetbalcoaching.
Danny Jordaan, directeur van het organisatiecomité van het WK 2010, zegt dat het wereldkampioenschap niet alleen rond beroemde voetbalsterren draait maar ook rond de jongeren die aan Football for Hope deelnemen. “Het is een wereldkampioenschap van hoop, een wereldkampioenschap van verandering, een wereldkampioenschap van kansen, een wereldkampioenschap dat focust op jonge mensen en hun ambities en dromen.”

(*) Dit is een bijdrage in een reeks van berichten naar aanleiding van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De reeks loopt tot 4 juni, een week voor het begin van het toernooi.